Recension: Skugge, Linda; Flygfärdig; 2018

FlygfärdigLinda Skugge har en dotter som är flygfärdig. Hon ska snart flytta hemifrån och Skugge blir sentimental som vilken förälder som helst skulle kunna bli. Flygfärdig är en bok om den största kärlekssagan som på ett sätt tar slut, när den lilla blir stor och flyttar. Den är utgiven på Volante.

Det är poetiskt, det är gnälligt, det är kärleksfullt och det är stundtals mycket känslosamt. Kvällspromenaderna som inte kommer att bli av, handfaten som inte längre behöver rengöras varje dag och alla samtal som inte kommer att bli av om ingen ringer. Jag är glad att mina barn är så pass små att detta ligger långt framför mig. Jag är inte avundsjuk. Hade jag haft lika gamla barn hade jag nog gråtit fortfarande.

Linda Skugge är sig lik. Den här boken är i samma anda som 40 – Constant reader och 45 – Morbus Addison. Men nu skriver hon inte bara som sig själv, utan om sig själv som mamma och hon riktar sig till sina barn. Hon vill skicka med sina barn att världen inte är rättvis. Alla får inte massa lajks på Instagram och allas bekymmer är inte lika värda att lyssna på. En sak vet hon och det är hur man lever billigt och hon delar frikostigt med sig av sina billigaste recept.

Det finaste med boken är att hon är så ödmjuk inför föräldraskapets svårigheter. Vi vill alla att våra barn ska vara redo för vuxenlivet, men samtidigt är det nog många av oss som, precis som Skugge, står och gör hemlagad hummus och brer på mackor istället för att tvinga ungarna att göra sina egen matsäck. Det går såklart att byta ut den hemlagade hummusen mot valfritt annat curlande.

Linda Skugge peppar inte, hon säger som det är. Det är skönt att någon gör det.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Expressen, SvD, GP, Nöjesguiden

2 kommentarer

1 ping

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

    Tack för tips! Min äldsta är bara (?) 13 men jag börjar redan fasa för detta ögonblick.

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

      Ja, herregud! Min äldsta är sex, men jag fasar också.

  1. […] Bloggat om boken har Fru Es böcker, Carolina läser och Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.