Kvinnoalfabetet – C

Anne Charlotte Leffler

Anne Charlotte Leffler

Då är det äntligen torsdag och kvinnoalfabetet fortsätter hos Enligt O. Idag var det riktigt svårt och jag kom inte på några svar sådär spontant. Nästa vecka är det D och då har jag redan några svar på lut, men nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Jag kommer inte på någon på rak arm och därför kommer jag kanske att missa någon uppenbar. Chimamanda Ngozi Adichie har jag ju redan skrivit om. En nyupptäckt författare är Cilla Naumann (läser henne just nu) som kanske kommer att bli en favoritförfattare vad det lider.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Ann-Charlotte Leffler klämmer jag in här eftersom Charlotte ju är ett förnamn. Hon är en av 1880-talets stora dramatiker, men har av oförklarliga skäl inte spelats lika mycket i vår tid som samtida manliga kollegor, tex Ibsen, Björnsson och Strindberg.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Nu valde ju Linda Hillary Clinton, som jag också gärna skulle vilja lyfta fram. Men om jag ska välja någon annan så tar jag idrottslegenden Nadia Comaneci, som inte bara vann stora segrar i gymnastik, utan också flydde från Rumänien genom att smugglas över gränsen till Ungern 1989. En förebild på flera sätt.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C (eller som i alla fall innehåller ett ord på C). Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Madonna var en av mina stora idoler när jag var tonåring och fortfarande är Cherish en av mina favoritlåtar med henne.

2 kommentarer

 1. Åh, Nadia Comaneci! Det var tack vare henne som jag började titta på gymnastik 🙂

   • Hanna28 augusti, 2015 kl. 03:05
    Författare
   • Svara

   Det förstår jag! Jag var tyvärr för liten för hennes storhetstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.