Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Morrison, Toni; Älskade; 1987

Recension: Morrison, Toni; Älskade; 1987

ÄlskadeToni Morrison fick nobelpriset som den första svarta kvinnan 1993. Hennes bok Älskade kom ut några år innan. Vi har läst den tillsammans i bokcirkeln Fjorton nobelpristagare.

Sethe är slavkvinnan som blivit fri och som gör vad som helst för att hon och hennes barn ska fortsätta vara fria. Hon är till och med beredd att döda sina barn för att de ska slippa fångenskap. När boken början bor hon tillsammans med sin dotter Denver och får besök av gamla vännen Paul D som blir hennes livskamrat. Det förflutna kommer ikapp henne och en dag möter de en flicka som påstår sig vara Sethes dotter, henne som hon bara kallar Älskade.

Jag vill inte och orkar inte skriva mer om handlingen. Ni förstår att det bitvis var en fasansfull roman. Den är otroligt stark också, men när det kommer till att döda sina barn så orkar jag inte ta det till mig. Jag läser svävande och missar en helt del. Jag kan säga att jag både tyckte om och tyckte inte om Älskade. Tyckte om för att den är välskriven och berör på djupet. Tyckte inte om för att jag helt enkelt inte skulle läsa den här boken, gravid i åttonde månaden, och hoppas på att det skulle gå bra. Det gjorde inte det och nu vill jag egentligen bara lägga den till handlingarna.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Västmanländskan, Bokmania

2 kommentarer

 1. Den här boken har jag i bokhyllan, men har ännu inte kommit mig för att läsa den. Får nog stålsätta mig lite innan jag gör det.

   • Hanna19 april, 2016 kl. 11:43
    Författare
   • Svara

   Ja, det är nog bäst så 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.