Recension: Lihammer, Anna, Än skyddar natten; 2015

Än skyddar nattenJag har nu läst Anna Lihammers andra bok om kommissarien Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson, Än skyddar natten (Historiska media). Den här deckaren utspelar sig på 30-talet i Stockholm och Berlin.

En tysk nazist blir mördad i Torshälla i Sörmland och statspolisen blir ditkallad. Carl Hell sätts på fallet och han vill ha polissyster Maria Gustavsson vid sin sida för att hon är den smartaste av alla poliser. Han får som han vill fastän chefen är motvillig. När en kvinna blir mördad och hennes barn försvinner skiftar Carl Hell fokus och vill till varje pris hitta barnet. Ett beslut som hans chefer med sina tyska kontakter inte alls ser på med blida ögon.

Det är inte lätt det Anna Lihammer gör, att ta nutidsmoral och feminism och lägga det på människor som lever på 30-talet. Men hon klarar det och gör det dessutom mycket bra. Jag tyckte inte själva deckarhistorien i den här boken var så spännande, men det gjorde inte så mycket eftersom sidohistorierna är desto mer intressanta. Polissyster Gustavsson med sin förälskelse i en kvinna från en annan klass var något jag fastnade särskilt för. Henrik och Else Meuler, som är med i den första boken, är med även här och jag brydde mig mycket om hur det gick för dem.

Jag gav boken en fyra på Goodreads, för när jag väl kommit in i den så sträckläste jag den som man bör med deckare och jag störde mig aldrig på osannolikheter eller stora konspirationer. Trots kopplingar till Nazityskland är alla motiv tämligen jordnära.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Johannas deckarhörna, Enligt O, Eli läser och skriver, (Inte så) Anonyma bibliholister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.