Recension: Linderborg, Åsa; Mig äger ingen; 2007

Mig äger ingenDet var verkligen inte igår jag läste Åsa Linderborgs barndomsskildring Mig äger ingen och det är en gåta varför jag inte recenserar den förrän nu.

En flicka växer upp med sin pappa som är alkoholist och prioriterar öl framför mat. Han har inte ens sängkläder i sängen som han delar med sin dotter. Ibland får hon komma hem till farmor och äta middag och det tycker hon om. Det är trevligare än att hänga med pappa på krogen och vänta på att han ska dricka upp. Relationen förändras med åren, men de har alltid en fin kontakt när det kommer till politik. Pappan är övertygad socialist och lär barnet om orättvisor i samhället. När barnet blir tonåring flyttar hon till sin mamma för gott. Det är i stora drag det jag minns av handlingen, men desto mer minns jag känslan.

Jag älskade den här boken! Det är så fint beskrivet och det är en kärleksförklaring till pappan trots allt elände han utsatte henne för. Först trodde jag att hon alltid bodde honom och jag undrade var sjutton mamman höll hus, men efter ett tag förstod jag att det nog handlade om ett varannan veckas-arrangemang.

Mig äger ingen är en av de bättre barndomsskildringar jag har läst. Trots att jag och Åsa Linderborg knappast håller med varandra om något när det kommer till politik så måste jag säga att hon har skrivit en fantastisk bra bok.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Mig äger ingen av Åsa Linderborg: En flickas uppväxt med en alkoholiserad far som prioriterade öl framför mat. Det positiva i relationen är när de kan mötas genom politiken. Annars är det en ganska torftig barndom som ofta får tillbringas på krogen där pappan ska dricka. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.