Lucka 19: Romer

Krans 19Romer var ju ett hett ämne i Sverige före den stora flyktingvågen som kommit nu i höst. Nu höjs inte längre så många röster för att få bort tiggeriet från gatorna. Idag är romer temat för böckerna och det ska inte handla om tiggeriet utan som romernas historia, i Sverige och i andra länder.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson: En fin bok om hur romer behandlades under andra världskriget och att de sedan inte fick samma status som judar när de flytt till Sverige. Till skillnad från dem fick de inte stanna. Men Miriam har tagit en judisk kvinnas identitet som hon inte avslöjar förrän på sin åttiofemårsdag.

Sofia Z-4515 av Gunilla Lundgren mfl: En seriebok som bygger på Sofia Taikons liv. Hon växte upp i Polen, hamnade i Auschwitz och kom  efter kriget till Sverige. Här lyckades hon mirakulöst nog få stanna.

Katitzi av Katarina Taikon: Underbar barnbok om en liten romsk flickas liv i Sverige. Den skildrar den rasism som var vida utbredd mot romer och som gjorde att barnen inte fick gå i skola och familjen tvungna att resa omkring. Det är sammanlagt tolv böcker och de ges nu ut på nytt av Natur och Kultur och jag har för avsikt att läsa dem allihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.