Lucka 18: Äktenskap

Krans 18Äktenskap kan vara ett intressant tema, men oftast bara om det är en bihistoria. Annars kan det bli väl tradigt tycker jag. Här kommer tre bra böcker med andra huvudteman, men där ett äktenskap finns med som bihandling och som är mycket intressant och viktigt för boken.

Stolthet och fördom av Jane Austen: Mycket, för att inte säga allt, i Austens böcker går ut på att hitta en man och gifta sig av kärlek, inte sällan för att rädda familjen ur misär pga en fideikommiss. Men i Stolthet och fördom är det ett annat äktenskap som står i centrum, men som man inte riktigt funderar så mycket på och det är det mellan makarna Mr och Mrs Bennet. Hur är det egentligen? Hur fann de varandra?

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf: I den här boken är det faderns relation till den försvunna dottern som är det centrala temat, men äktenskapet mellan föräldrarna är en mycket intressant bihandling som tål att fundera över och analysera. Frun lämnar inte sin man, trots att han går in i total galenskap.

Dotter till en dotter av Inger Alfvén:Här står mor-dotter-relationen mest centralt, men här handlar det också om ett äktenskap. Det knakar i fogarna och som läsare tyckte jag nog att Eva borde ge sig av. Mot alla odds finner det en väg ut ur problemen och det är intressant hur författaren får ihop det, särskilt ur en feministisk synvinkel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.