Recension: Kandre, Mare; I ett annat land; 1984

I ett annat landJag har länge haft Mare Kandres debutroman I ett annat land på min att-läsa-lista och då passade det mycket bra att Thorén och Lindskog har gett ut den på nytt. Det är en fin utgåva med en bild från originalutgåvan på omslaget. Den fina boken gav mig en extra vilja att läsa den!

Boken känns nästan som lyrik och den är skriven ur ett barns perspektiv. En barndom skildras ofta med ett vuxet filter, men denna är skriven som ett barn upplever den. Det är egentligen inte så mycket en handling, utan mer stycken ur ett barns liv och det är inte berättelsen, utan hur det berättas, som är bokens kärna.

Jag läste nyligen Stenbyggnaden av Aslı Erdoğan och skrev i min recension att jag inte riktigt var upplagd för ett poetiskt språk och att det blev lite osammanhängande för mig. I den här boken blev det inte det. Här kunde jag bara njuta av språket och inte fundera så mycket mer. Känslorna och stämningen i den liknar inget jag läst förut. Det var en fantastisk läsupplevelse!

Som så många gånger förr slogs jag av det hemska i att Mare Kandre bara blev 42 år. Tänk så mycket mer vi kunnat få njuta av hennes författarskap om hon hade fått leva!

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

  1. Fantastisk roman, min recension kommer snart.

    1. Ska bli spännande att läsa! Ja, en fantastisk bok var det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.