Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Johnson, Giff; Don´t ever whisper; 2013

Recension: Johnson, Giff; Don´t ever whisper; 2013

Don't ever whisperGiff Johnsson har skrivit en bok om sin fru, Darlene Keju-Johnson. Boken är egenutgiven och den får representera Marshallöarna i mitt jorden runt-projekt. Boken innehåller dagboksanteckningar, tal och andra texter från Darlene, så därför får den här boken räknas till Marshallöarna, trots att författaren är från ett annat land.

Darlene Keju föddes på en atoll på Marshallöarna 1951. Ön låg alldeles i närheten av Bikini och Enewetak där amerikanarna testade kärnvapen. Hon såg tidigt vad detta före med sig för befolkningen och när hon fick möjlighet att plugga på Hawaii började hon undersöka effekterna av provsprängningarna. 1983 höll hon ett tal för ett internationellt kyrkomöte i Vancouver och efter det vigde hon sitt liv åt sitt hemland och för att få upprättelse för de oförrätter USA gjort mot dem.

Hon flyttade hem 1984 och med sig hade hon sin make, Giff Johnsson. Darlene dog i cancer strax efter sin 45-årsdag och då var hon en hjältinna för många som överlevde kärnvapenproven. Hon och Giff fick inga barn då de valde bort det. Darlene var rädd för vad hennes uppväxt hade gjort för hennes hälsa och ville inte föra vidare det till ett barn.

Jag förstår att Giff Johnsson ville skriva den här boken. Hans fru har verkligen gjort eftertyck i sitt hemland. Giff bor sedan 1984 på Marshallöarna och är verksam som journalist. Det var gripande att läsa om Darlenes liv på ön, pluggtiden som utböling i USA och sedan aktivismen. Men det var lite för långt. Boken hade kunnat bli så mycket bättre med en bra redaktör.

Läs mer: Amazon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.