Recension: Heti, Sheila; Sjöjungfru i burk; 2001

Kanada berättar: Minne av vattenJag har läst Kanada berättar: Minne av vatten från Tranans förlag (Magdalena Sørensen, red) och samtidigt har vi varit några stycken som bokcirklat om den på Facebook. Jag recenserar mina favoriter som platsar bäst i Feministbiblioteket.

Sjöjungfru i burk av Sheila Heti är en mycket kort novell om en flicka som har en sjöjungfru i en burk som hon skäms för men ibland tar fram ur garderoben. Ibland låter hon den till och med följa med till skolan.

Det var en ganska enkel berättelse och av allt att döma på de andra cirkeldeltagarna så var den också svår att förstå. Jag och Anja på Litteraturmagazinet tolkade den ungefär lika, att det handlade om henne själv och en del av henne som hon skämdes för. Vi båda älskade novellen och jag tyckte att den var mycket träffsäker och hade ett fantastiskt språk. Den påminde mig om en berättelse i antologin Fittstim där en av författarna berättar om en vän som var fet och som hon hatade men som alltid hängde efter henne. När berättelsen var slut förstod läsaren att den feta vännen var hon själv.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Litteraturmagazinet, Hedengrens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.