Recension: Hemmerechts, Kristien; Kvinnan som matade hundarna; 2014

Kvinnan som matade hundarnaKristien Hemmerrechts är en av Belgiens mest ansedda författare och hennes bok Kvinnan som matade hundarna (Rámus förlag) är en roman som bygger på Michelle Martins liv. Martin var gift med Marc Dutroux, mannen som höll fem flickor fångna i sin källare i Belgien varav tre av dem dog. Martin dömdes för medhjälp till mord.

I Hemmerrechts tolkning kallar sig Martin Odette och hon kan inte förstå alls att hon döms så hårt och hatas av så många. En kvinna som mördat sina fem barn är inte lika hatad och det är henne Odette jämför sig med när hon sitter i fängelset i all sin självömkan. Sedan får vi läsa om hennes och Marcs liv och det är, som ni kanske förstår, inga muntra historier. Marc kommer från en dysfunktionell familj som levde hans första tid i den dåvarande kolonin Belgiska Kongo. Odette lever med en överbeskyddande mamma som vägrar släppa sin dotter ens för att åka på läger några dagar. De finner varandra och Marc styr Odettes liv fullständigt och förnedrar henne dagligen. Hon gör allt han ber om.

De hemska skildringarna från Marcs och Odettels liv varvas med blickar från fängelset där Odette sitter och tycker synd om sig själv. Först skulle man kunna tro att Hemmerrechts är ute efter att försvara Michelle Martin men då bedrar man sig. Ju längre in i boken jag kom, desto mer insåg jag att författaren ville måla upp en bild av en brottsling som inte vill förstå sin gen skuld och bara förklarar bort sina egna onda gärningar. Hon visste om flickorna när Marc satt i fängelse, men hon valde att inte ge dem mat. För det är hon skyldig.

Det är en oerhört hemsk bok och jag klarade inte av att sträckläsa den. Jag tyckte att den var oerhört skickligt berättad och jag fångades av historien från första kapitlet. I Belgien är boken inte så väl mottagen, kanske för att landet inte hämtat sig från tragedin. Det kan ju också vara så att många läser in ett skönmålande av Martin och det kanske lättare att göra det i Belgien där Martin är som mest hatad. Kvinnan som matade hundarna är inte en feministisk bok i traditionell betydelse, men jag tycker att det är viktigt att belysa att kvinnor också kan begå grymma brott och att man inte bortförklarar det med manipulation från en man. Därför recenserar jag boken här.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.