Recension: Harutyunyan, Susanna; Morgonrodnad; 2020

Armenien berättarJag recenserar noveller ur Armenien berättar, en novellsamling från Bokförlaget Tranan. Idag är det Susanna Harutyunyans novell Morgonrodnad som jag ska skriva om. I förordet berättas det att Susanna Harutyunyan är en av Armeniens mest kända författare och att hon finns översatt till bland annat engelska.

Morgonrodnad handlar om en kvinna som är änka med två barn. En gång om året kommer makens bror och besöker dem. Han har alltid med sig kläder och en ny fru. Kvinnan tycker att han är en förfärlig människa, men han är snäll mot barnen, så hon står ut med honom en gång om året.

Det var en söt liten novell om vardagslivet i en armenisk by. Precis som i Narine Kroyans novell Malmedel, som jag skrev om förra veckan, märks det att Susanna Harutyunyan skriver om kvinnor och kvinnors utsatthet i Armenien. Jag tyckte också att novellen hade en liknande balans mellan allvar och humor.

2 kommentarer

1 ping

  • Lousia Hatamian28 februari, 2021 kl. 06:14
  • Svara

  Hej! Vad glad jag blir av att läsa dina rader om ”Morgonrodnad” och att du gillat den. Läs gärna ”Haykuhus dans”, om du vill. Också en novell med kvinnan och den kvinnliga sexualiteten som huvudämne.
  Hälsningar från översättarna
  Lousia

   • Hanna28 februari, 2021 kl. 06:55
    Författare
   • Svara

   Åh, det låter verkligen som en novell för mig! Jag har läst flera och väljer ut några att skriva om. Är väl ungefär halvvägs in i boken och ska hålla utkik efter “Haykuhus dans”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.