Det lilla bokförlaget Silc Förlag har gett ut en bok om egyptiska kvinnor efter revolutionen. Mia Gröndahl är redaktör för boken Inget är bara för män. Jag har länge sett fram emot att läsa den, för jag älskar att läsa den här typen av reportageböcker.
Boken består av sexton berättelser om kvinnor från olika ställen i Egypten. Författarna är både från Egypten och Sverige (bland annat utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén). Några av kvinnorna i boken är religiösa, andra feminister och vissa vill bara överleva vardagen. Vi får bland annat den öppet lesbiska kvinnan i Kairo som inte längre vill leva i garderoben. Men att komma ut i Egypten betyder att komma ut för sina närmaste, längre än så är svårt att gå. Vi möter även kvinnorna som kämpar mot kvinnlig könsstympning på landsbygden. De kämpar mot gamla sedvänjor som är oerhört svåra att rucka på. Det finns också flera berättelser om aktivister på Tahrirtorget och de är alla gripande eftersom de flesta kämpar med livet som insats.
Jag tyckte att boken gav en bra bild av att Egypten är ett land med stora konstraster. Det är stor skillnad på fattiga och rika och på stad och land. Mest gripande var Mia Gröndahls text om könsstympning, något som nästan bara existerar på landsbygden. Jag tyckte mycket om denna lilla bok och jag fick lära mig en hel del om hur det ser ut i Egypten idag. Du som är intresserad av kvinnor i världen i allmänhet och i Egypten i synnerhet borde läsa den.