Lucka 16: 1 januari 1999

Krans 16Den första januari 1999 trädde sexköpslagen i kraft i Sverige. Den var då en helt unik lag och kriminaliserade sexköpare, men inte de prostituerade.

Det var ett viktigt steg i kampen mot prostitution och trafficking. Det finns organisationer som menar att den leder till att färre kriminella väljer Sverige när de ska sälja unga kvinnor som slavar. Sexköpslagen är dock än idag inte ordentligt utredd så det är svårt att säga något om dess effekt.

Man kan nog säga att lagen är en av våra mest kontroversiella. Ändå har andra länder hakat på. Norge och Island har infört en liknande lag. I Norge är det dessutom förbjudet att köpa sex utomlands, vilket det också är en diskussion om här hemma. Jag stödjer sexköpslagen, men tycker att den bör utredas. Jag tycker dock inte att den ska leda till att prostituerade blir av med vårdnaden om sina barn och jag tycker inte heller att vi ska införa förbud mot sex utomlands.

Prostitution

Sexköpslagen som kriminaliserade köpare men inte säljare, trädde ikraft 1/1 99.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Saga16 december, 2013 kl. 11:04
  • Svara

  Varför vill du inte se ett förbud mot att köpa sex utomlands?

   • Hanna16 december, 2013 kl. 02:33
    Författare
   • Svara

   Jag tycker generellt sätt inte att vi ska ha den typen av lagstiftning alls. Sedan kan jag gå med på undantag för extremt grova brott som mord eller övergrepp mot barn om det av någon anledning skulle vara tillåtet i något land. Jag skulle tycka att det var oerhört olyckligt om exempelvis Polen eller Malta införde ett förbud mot att göra aborter utomlands och då är det inte rimligt att vi inför förbud mot vissa handlingar utomlands.

  • Anna16 december, 2013 kl. 09:43
  • Svara

  Jag har just läst Smuts av Wennstam. Belyser lagen bra!

   • Hanna16 december, 2013 kl. 09:54
    Författare
   • Svara

   Det håller jag med om! Anledningen att jag som liberal är för lägen är att jag tycker att den fyller ett tomrum mellan dem som blir våldtagna och de fjortonåringar som sålt sig själva som nu växt upp och är 22 och prostituerar sig ”frivilligt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.