Recension: Gobure, Joanne; A beautiful prayer; 2011 (?)

NauruJoanne Gobure är från Nauru och typ den enda författare därifrån som skrivit något som någon annan utanför landet läst. Kanske inte, men det var i alla fall mycket svårt att hitta något annat skrivet på Nauru, nationen som är ett örike i Stilla havet.

Joanne Gobure är född 1982 och arbetar som lärare. Hon har skrivit en del dikter, men det är A beautiful prayer som blivit känd utanför Naurus gränser. Detta för att den blivit viral, framförallt via kristna webbsidor. Jag vet inte när den är skriven men första källan jag hittar är från 2011 så jag gör en chansning på det.

Dikten börjar med

I asked God to take away my habit.
God said, No.
It is not for me to take away, but for you to give it up.

Och slutar med

I ask God to help me love others, as much as He loves me.
God said… Ah, finally you have the idea.
This day is yours! Don’t throw it away!

To the world you might be one person,
But to one person you just might be the world.

Det är inte svårt att se att denna dikt blivit så populär i kristna kretsar. Den är oerhört vacker och tänkvärd. Men även jag som icke troende tycker att det är en fin text om att hitta styrkan inom sig och inte hos någon yttre kraft. Gud uppmanar dig att hitta egna vägar genom att ge dig rätt redskap. Klokt och vackert.

Enligt Wikipedia så är det vanligt att poesi från Oceanien har religiösa teman och detta kan man således finna hos andra poeter från andra länder i Stilla havet. Det finns annars mycket knapphändig information om författaren där och på andra ställen på nätet. Jag har inte ens lyckats hitta en bild på henne.

Jag vet att det är futtigt, men ska alla världens länder med så fick det bli en dikt från Stilla Havets minsta örike, Nauru.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.