Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Fischer, Carrie; The princess diarist; 2016

Recension: Fisher, Carrie; The princess diarist; 2016

The princess diaristJag blev sugen på att läsa Carrie Fishers The princess diarist efter hennes död. Jag har inte varit något Star Wars-fan, men en feminist som skriver sin historia om den gigantiska filmsuccén, var för bra för att motstå. Dessutom fanns boken på Storytel där författaren själv läst in stora delar av boken. De delar som är ett direkt referat från dagböcker är det en annan som läser. UPPDATERAT. Det är hennes dotter Billie Lourd som läser dagboksantekningarna.

Carrie Fisher var nitton år då hon fick rollen som Princess Leia i Star Wars. Ingen kunde förutspå vilken succé det skulle bli och förutom Harrison Ford, var det ingen som hade stjärnstatus i rolluppsättningen. Fischer gick in i inspelningarna med att hon skulle vilja ha affär med någon medspelare. Hon inledde mot sin egen förvåning, en relation med Harrison Ford. Han var gift och äldre. Hon yngre och trånande. Hon blev kär och han fortsatte glatt sitt dubbelspel. Hon berättar sakligt och med svart humor om relationen, men i den insprängda dagbokstexten från 1976 kommer en annan bild fram. Där är hon aningen pretentiös, men också ärlig om hur mycket relationen skadade henne. Hon upprepar för dagboken: ”You took my breath away, and now I want it back.”

Boken handlar också om Fishers avsky mot att vara berömd och skriva autografer. Hon skriver också roligt om att åldrande inte stör henne det minsta. Hon har humor och när någon idag frågar henne om hon fattat att Star Wars kunde bli så ofantligt stort har hon slutat svara nej. Hon svarar att hon trodde att det skulle bli en större succé och att hon nu är hemskt besviken. Det ger såklart en extra krydda att hon läser själv och låter lite raspig, som är naturligt att hon är med tanke på hennes hårda liv.

Jag tyckte mycket om att läsa den här boken och jag kommer att läsa mer av Fischer. Jag älskade att vi fick en inblick i hur hon såg på livet och kärleken då och inte bara nu. Jag älskar att tonårssmärtan lös igenom samtidigt som hon använde stora pretentiösa skrivningar. Det i kombination med den lite mer råa stil hon använde nu, 40 år senare, var en succémix!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Fiktiviteter

2 kommentarer

1 ping

 1. Har också lyssnat på den och tycker som du att den blir intressant pga att hon själv läser den. Det är hennes dotter som läser dagboksdelarna. Jag är heller inget direkt Star Wars-fan men har vigt januari åt att lyssna på Carrie Fishers olika memoarer och se originalfilmerna.

   • Hanna3 februari, 2017 kl. 08:49
    Författare
   • Svara

   Åh! Måste uppdatera om att det är dottern, för det visste jag inte, Det ger ju en ytterligare en dimension till det hela.

 1. […] om boken har Feministbiblioteket och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.