Recension: Devert, Jessika; Nazibruden; 2016

NazibrudenJag har redan sagt att jag älskar Storytel, men en bra grej är att man hittar saker kan kanske inte skulle läst annars. Nazibruden av Jessika Dervert är en sådan bok. Just den boken skulle jag kanske klarat mig utan.

Boken handlar om Anna-Lena Joners Larsson som varit nazist och berättar genom spökskrivaren hur det kunde bli så. Idag jobbar hon i svenska kyrkan och kommer ofta i kontakt med människor från andra länder. Jag är mycket intresserad av vilka mekanismer som ligger bakom politisk radikalisering och det var därför jag valde att läsa boken. Problemet är bara att jag inte fick några svar. Under hela min läsning undrade jag var det var som inte berättades, för jag får inte ihop det. Låt mig sammanfatta:

  • Anna-Lena har en trygg uppväxt, men dricker mycket och blir slutshamad på gymnasiet.
  • Hon reser till Egypten när hon är 20 och jobbar där i tre år och lär sig arabiska och skaffar sig många egyptiska vänner.
  • Hon kommer hem till Sverige och bor på olika platser. Blir vän med Camilla som tar med henne på en konsert. Det är en nazistkonsert, men Anna-Lena tycker inte att detta är konstigt. Hon får upp ögonen för en man i ett band som det är något speciellt med.’
  • Hon är på fest hemma hos en av Camillas vänner och hittar en vinflaska med Hitler på och blir mycket brydd. Camilla svarar med att rekommendera en högerextrem skrift som hon ber Anna-Lena läsa innan de pratar vidare om ämnet.
  • Anna-Lena beställer skriften på nätet och hennes expojkvän som hon bor hos och har goda värderingar ser boken och blir förbannad. Anna-Lena tycker ändå att det finns vissa poänger i boken, men orkar inte läsa ut den.
  • Camilla tar med henne till en tatuerare och de tatuerar var sitt ”solkors” på tårna. Inga konstigheter, det var bara lite roligt.
  • Ett år efter konserten åker Camilla och Anna-Lena tillbaka och nu blir Anna-Lena kär i sångaren. Han räddar henne från hennes dåvrande missbrukande pojkvän och tar med henne hem till Bollnäs.
  • Anna-Lena och ”Erik” flyttar ihop och Anna-Lena hjälper honom med hans karriär som nazistisk sångare. Hon bokar konserter i hela världen. Han tatuerar en SS-soldat på hennes vad. Inga konstigheter.
  • Sedan blir hon gravid och har en helvetisk graviditet. Som grädde på moset får hon inga pengar från försäkringskassan. Då blir Anna-Lena nazist.
  • Hon får barn och börjar känna sig obekväm att gå på konserter där det heilas. Hon tycker att det är hemskt att hennes barn kallas naziungarna på stan. När hon blir lämnad ensam med de två barnen börjar hon fundera och vill lämna nazismen bakom sig. Hon tatuerar om sig och väljer tillslut att gå ut offentligt.

I intervjuer säger hon att hon hamnade i rörelsen av en slump. Vad är det jag missar här? Jag tvivlar inte en sekund på att Anna-Lena har goda värderingar och att hon lever ett annat liv i dag, men en person som bara lyssnat på Ultima Thule tidigare går väl inte så lättvindigt med på att tatuera in ett hakkors? Det känns som sagt som att det är något som inte berättas här, ungefär så som känslan var i Gömda (där det visat sig att många viktiga fakta uteslutits eller förvrängts). Jag och Anna-Lena är lika gamla och när jag nu har googlat henne så har jag förstått att hennes graviditet då hon var som mest politisk var 2012. Då var hon 35 år. Känslan i boken är trots allt att det handlar om en ganska ung och naiv tjej. Jag har så svårt att tro att en tjej som är 30+ dras in i en nazistisk rörelse utan att riktigt fatta vad det handlar om. Å andra sidan så ger boken sken av att hon hela tiden förstod, men inte brydde sig.

Vem Anna-Lena egentligen är får vi inte veta. Jag anar att hon gärna vill ha uppmärksamhet och att hon gärna jobbar hårt och gillar att se resultat av sina ansträngningar. Det sistnämnda har hon lyckats kanalisera efteråt, men varför hon valde att gå all in i pojkvännens nazistkonserter får vi inte veta. Var det bara av kärlek? Var det för att inget annat stod till buds? Var det för att hon egentligen innerst inne visste att hon var nazist? Jag har ingen aning.

Kort sagt, jag blev inte mycket klokare om varför och hur en ”helt vanligt kvinna” kan radikaliseras så mycket, efter att ha läst Nazibruden.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, Harper Collins förlag

2 kommentarer

    • Thomas Karlsson17 augusti, 2019 kl. 07:29
    • Svara

    Är det inte många kvinnor o män för den delen som har låg självkänsla o låter sig ledsagas av de som är farligt o ”spännande ” se bara på alla sekter ex Charles Manson som har fascinerat människor i decennier mvh Thomas karlsson

      • Hanna17 augusti, 2019 kl. 11:03
        Författare
      • Svara

      Det kan säkert vara så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.