Recension: Dema, TJ; Dikter ur Karavan; 2015

TJ Dema. foto kalahari imagesJag prenumererar på den utmärkta tidskriften Karavan som skriver om litteratur från olika delar av världen. I första numret från 2015 var temat Botswana och där hittade jag den fantastiska poeten TJ Dema. Hon skriver dikter bland annat om kvinnors villkor.

Tre dikter har jag läst, som också fanns med i Karavan nummer 1 2015, Omskärelse, Bara därför att och Den mun som mättar. Jag tyckte bäst om den längsta och mest feministiska Den mun som mättar, som handlar om en flicka som vill gå sin egen väg och vara fri.

 

Lång härifrån möter du
en pojke som säger förbli
så som du är
så du ger dig av för ingen man
med söner värda att stå ut med skulle våga
låta bli att be dig förändras

(…)

TJ Dema säger själv i en intervju i samma tidning att hon helst läser upp sina dikter och jag skulle verkligen vilja höra henne läsa dessa! Jag googlade och hittade den här sidan på nätet hon läser upp två av dikterna från Karavan, samt fem till. Min favorit där var Dreams. Det är en vacker uppläsning och jag föll för orden med en gång. Så underbart vacker dikt! Läs bara dessa ord:

Chanting I know I can, I know I can
Because I know I can
Be the girl I am right now
Live the life I have right now
Choose to be the dream I am in right now

TJ Dema var en mycket trevlig bekantskap och jag hoppas inte att den slutar här, jag jag vill verkligen ha mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.