Recension: Isol; Beautiful Griselda; 2011

Beautiful GriseldaIsol fick Almapriset 2013 och hon är minst sagt en speciell författare och illustratör. Hennes böcker är annorlunda, så även om hon inte är författaren med det största genustänket så är det något jag tycker om med hennes stil. Beautiful Griselda har inte kommit på svenska än.

Prinsessan Griselda är så vacker att alla som förälskar sig i henne tappar huvudet. Bokstavligen. Hon gör allt för att vårda sitt yttre för att behålla sin makt över människorna, men det blir snart ensamt då ingen vågar umgås med henne. Kvar har hon snart bara en stor huvudsamling. En dag träffar hon en man som inte tappar huvudet förrän han hunnit göra prinsessan med barn. Hon tappar själv huvudet när hon förälskar sig i sin nyfödda lilla dotter.

Det är galghumor på hög nivå och jag funderade såklart på hur detta skulle kunna funka på barn. Men så tänkte jag lite till och barn är faktiskt inte så känsliga som man kan tro. Detta skulle faktiskt kunna vara roligt, även för en fyra-femåring. Bokens sensmoral, att man aldrig ska låta makten stiga en över huvudet, är bra och kan inte ingjutas i ett barn tidigt nog. Det tycker jag faktiskt (och det kommer från en som varit aktiv i ett politiskt ungdomsförbund).

Boktjuven Ingerun har också läst boken.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.