Recension: Bakhtiari, Marjaneh; Farväl till dem på land; 2016

Farväl till dem på landNovellix har gett ut en ask noveller om livet på flykt. Farväl till dem på land är skriven av den svenska författaren Marjaneh Bakhtiari som själv flytt från Teheran i Iran till Sverige. Idag bor hon i Malmö och hon har skrivit en rad böcker. Novellen är skriver för Novellix och kom ut i år.

Flickan Parisa lever i ett läger för att hon är på flykt. Hon väntar på att få åka vidare till landet där alla får en egen cykel och man kan köpa allt i affärerna. Vi får veta att hennes mamma dött i lägret och nu är det hon, hennes pappa och farmor som ska fly. Det är bara hon och hennes pappa som ska korsa Medelhavet.

Det var en fantastisk novell om livet på flykt och hur det kan kännas både overkligt och självklart på en gång. Den är oerhört sorglig såklart, men det finns ändå visst hopp på slutet trots alla förluster. Samtidigt vet vi ju hur vekligheten ser ut för dem som flyr. Det blir svårare och svårare att hitta länder som tar emot dem med öppna armar och väl på plats kommer de att få kämpa i en vardag som i värsta fall är kantad med rasism och främlingsfientligt. Därför käns denna novell mindre hoppfull än den skulle kunna göra.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.