Porrfri barndom vs Elza Dunkels

Elza Dunkels

Elza Dunkels

Jag kan inte låta bli att skriva om detta med Porrfri barndom och porrfilter i skolans datorer. Elza Dunkels är en fantastisk kvinna som driver ett ständigt krig mot porrfilter. Varför? Jo, för att det inte fungerar. Det går att filtrera bort kommersiell porr, men för att få bort all porr tar man oftast också bort möjligheter att nå sidor om HBTQ och annat som våra ungdomar bör kunna komma åt. Nu när skolor verkligen inför dessa filter, tycker jag det är viktigt att lyfta frågan. Samtidigt oroar jag mig för att porrfilter kan sprida sig till andra grupper.

Anledningen till att jag känner att jag vill skriva om detta är att jag har många vettiga människor i mina flöden som faktiskt tycker att porrfilter är en bra idé. Jag kan sympatisera med tanken då jag naturligtvis inte heller vill att mina barn ska exponeras för porr om det går att undvika. Samtidigt så tror jag att rädslan är lite överdriven. När jag var barn exponeras vi för porr varje gång vi gick in i en affär. Inte för att det var bra, men de flesta av oss tog inte heller någon större skada.

Det som gjorde mig extra beklämd var när jag läste Elza Dunkels senaste inlägg i debatten och förstår att hon blivit medvetet missuppfattad av personerna bakom porrfri barndom. Hon skriver på sin blogg angående att hon försett dem med all tänkbar information:

Det var naturligtvis till ingen som helst nytta. Tvärtom! De har använt mina böcker (som jag köpte in och skickade till dem med stora förhoppningar om att kunna vända det hela) som ett vapen mot mig istället. De har medvetet feltolkat och plockat saker ur sitt sammanhang och spridit dessa felaktigheter till sina följare. De har till och med (och det här skulle jag ha svårt att tro själv om jag inte hade sparat en skärmdump) frågat en annan forskare vad han tycker om att jag har sagt att “barn föds med filter i huvudet så de behöver inte porrfilter i datorn”. Gissa vad forskaren svarade?

Läs hela inlägget här.

Det är helt uppenbart att det är starka politiska krafter vi pratar om här. Det är inte längre bara några oroliga mammor i förorten, utan en stark lobbyorganisation. Det är ingen som helst tvekan om att porrfri barndom har fått genomslag. Stockholm stad har redan beslutat att införa ett filter. Nu oroar jag mig för hur stor spridning det kan få. För varför sluta med skolor om man hittat en produkt att sälja? Tänk på att det finns pengar att tjäna här. Kan du erbjuda ett porrfilter som köps in av kommuner och skolor, så kan du tjäna enorma pengar.

Vi ser ett ypperligt exempel på en ohelig allians mellan oroliga föräldrar, politiska krafter som vill förbjuda porr och IT-företag. Vad händer härnäst? Ska arbetsplatser införa dessa filter? Vi bör nog tänka på det innan idén om filtren får för stor spridning. När det pratas mycket om trygga rum och det dessutom kommer att finnas ekonomiska intressen finns det ingen anledning att avfärda idén om porrfilter på arbetsplatser som befängt.

Läs Elza Dunkels eminenta Q&A om porrfilter.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
  • Pia13 maj, 2021 kl. 10:40
  • Svara

  Hej!

  Nu förstår jag inte. Elza Dunkels har själv sagt att barn bör ha ett eget filter i huvudet i Hallandposten. Varför skulle man inte få fråga henne om det då?

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
  • Anders8 november, 2022 kl. 12:07
  • Svara

  ”Bör ha” (få tillgång till) eller ”föds med” är väl ändå inte samma sak? Och det var inte Elza som tillfrågades , utan en annan forskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.