Recension: Palm, Veronica; Med livet som insats; 2023

Med livet som insatsDen tredje boken om riksdagsledamoten Emilia Berg heter Med livet som insats och precis som Veronica Palms tidigare böcker är den utgiven på Bokfabriken. Veronica är fd socialdemokratisk riksdagsledamot och Emilia Berg är också sosse.

Det är juni och riksdagsarbetet håller på att sluta för terminen. Det är bara Almedalen kvar och sedan ska Emilia gå på en lång och välbehövlig semester med sina barn. Samtidigt förbereder den nya bekantskapen Niklas och hans kumpaner en stor kupp i Almedalen där en stor del av den kvinnliga eliten inom S ska förintas. Emilia vet såklart inget om detta, men saker börjar hända, men frågan är om hon ser tecknen.

Vi får förmoda att Med livet som insats är inspirerad av mordet på Ing-Marie Wieselgren förra sommaren där mördaren hade planer på att mörda Annie Lööf. I Med livet som insats är det en hel organisation som ligger bakom och planerna är storslagna.

Det är en deckare med ett tydligt politiskt motiv att uppmärksamma högerextremister och hat mot kvinnor med makt. I Veronica Palms böcker är den dagsaktuella politiken lite ändrad och alla makthavare är ändrade. I den här boken sitter Sverigedemokraterna i regeringen tillsammans med moderaterna och det kändes lite typiskt en sosse att skriva in det. Säger jag som håller mer på M än på S.

Jag läser inte så mycket deckare nuförtiden, men de jag läser har ofta enormt uppskruvade slut med dramatik och blog. Veronica Palms deckare är inget undantag. Det faller inte riktigt mig i smaken, men jag gissar att det finns en stor publik för det. Annars är det en bok med bra driv som är lätt att läsa ut. Något för hängmattan i sommar.

I övrigt var jag var glad över att få återse Vilma från Ett högt pris och samtidigt lite besviken att inte få gotta mig i Fredriks öde. Sedan är det alltid lika slående för mig som gammal folkpartist hur otroligt hierarkiskt socialdemokraterna verkar vara. För jag gissar att det ligger rätt mycket sanning i de beskrivningarna med tanke på Veronicas bakgrund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.