Recension: Hermans, Lucas; Udda fåglars ö; 2023

Udda fåglars öLucas Hermans är född och uppvuxen på Åland, men bor idag i Stockholm. Hans bok Udda fåglars ö utspelar sig på Åland och huvudpersonen är en man, som tvärt emot Hermans är född i Stockholm, men flyttar till Åland. Udda fåglars ö är utgiven på Bazar. Det är delvis en bok om hur kvinnor behandlades förr, vilket gör att jag recenserar den här.

Leo har precis gjort slut med sin flickvän och känner att han behöver en nystart. Hans nyligen bortgångna mormors stuga på Åland blir en lämplig tillflyktsort. Där kommer han sin mormors försvunna syster på spåren och han gör allt för att reda ut vad som har hänt, för han börjar misstänka att den officiella förklaringen att hon drunknat, inte riktigt stämmer.

Udda fåglars ö är lite som en deckare där historien drivs fram av Leos nystande i det gamla mysteriet. Med i handlingen finns också en äldre excentrisk granne och en pojke som har huvudet på skaft som gärna vill bidra till mysteriets lösning. Det är vackra skildringar från Åland och en fin berättelse om människorna där. Samtidigt är det också en historia om en man som måste hitta tillbaka till sig själv.

Den här recensionen är en något modifierad version ev en som har publicerats i tidningen NU. Om du inte är prenumerant kan du prenumerera här.

1 ping

  1. […] av Lucas Hermans och Niviaq Korneliussen fanns med i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.