Recension: Hadley-Kamptz, Isobel; Om sport och våld; 2017

Om sport och våldIsobel Hadley-Kamptz har skrivit en bok om maskulinitet och supporterkultur, Om sport och våld (Timbro förlag) och den passar väl in på min önskan att läsa mer om manlighet. Jag känner Isobel och vet också att hon är fotbollsfan, vilket gjorde att jag antog att hon inte skulle vara fördomsfull mot supporterkulturen.

I boken får vi en genomgång av supporterkulturen i olika länder, våld och idrott genom historien och manlighet kopplat till sport och våld. De mest intressanta delarna enligt mig var att få reda på att det visst finns supportervåld i USA. Där ser det lite annorlunda ut, det är i form av upplopp, och är betydligt mer accepterat av allmänheten. Jag tyckte också att det var intressant att se kopplingen mellan manlighet och vilka man väljer att hylla. Exempelvis är Cristriano Ronaldo för fjollig och visar för mycket känslor och Stefan Schwartz med beundransvärd för att han spelat med brutet ben.

Jag tyckte att boken var spännande, men den var kanske lite väl upprepande på sina ställen. Jag är så pass intresserad av ämnet att det inte gjorde mig så mycket, men jag tänkte på det. Jag gillar att Hadley-Kamptz är ärlig med att hon själv är sportintresserad och själv njuter av att stå i en klack och skrika hata. Jag måste säga att jag som gillar sport, men som inte alls är lockad av supporterkulturen, fick mer förståelse. Jag tror att mer diskussion om detta ämne behövs, för vi kan inte ha det som idag att man antingen är fanatiskt fotbollsfan eller känner sig hotad av allt vad supporterkultur heter.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

 1. Jag älskar också sport, men kan inte med våldet och hatet. För mig är sport enbart GLÄDJE. Så klart att det är roligast att vinna, men det är ingen katastrof att förlora heller.

   • Hanna27 oktober, 2017 kl. 02:10
    Författare
   • Svara

   Våldet är väl ingen som gillar, men jag fick förståelse för att man vill stå i 90 minuter och få utlopp för alla sina känslor. Jag är inte där själv, men håller heller inte med dig om att det inte är en katastrof att förlora. Jag kan vara helt förkrossad om Sverige åker ur VM eller om Charlotte Kalla missar ett guld. Jag älskar att sporter ger mig sådana starka känslor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.