Böcker från Centralasien

Centralasien

Jag har precis avslutat årets kanske bästa bok, Sovjetistan av norska Erika Fatland. Jag läste boken på norska, men den ha precis kommit på svenska på Leopard förlag. Recension kommer senare, den ska först publiceras i en tidskrift.

Nu är jag sugen på att pricka av dessa fem stan-länder på min Jorden runt-karta. Jag har läst från två av länderna, men tips på litteratur därifrån är förstås också välkommet. Det finns dock mer än vad jag först trodde när jag började söka! Men kvinnor, mina vänner, kvinnliga författare från den här regionen är svåra att hitta.

Kazakstan: Här har jag läst den i USA boende Dana Mazurs bok  Almaty-Transit. En spökhistoria som utspelar sig både i USA och i Kazakstan.  Mazur är född och uppvuxen i Kazakstan, så boken räknas enligt mina regler.

Kirgizistan: Här finns en författare, Tjingiz Ajtmatov, som varit framträdande både som sovjetisk och kirgizisk författare. Han finns översatt till svenska.

Tadzjikistan: Bloggaren Heraclitean Fire, som gör samma utmaning, har läst poeten Sadriddin Aini, men tycker själv att det är fusk då han bott hela sitt liv i Uzbekistan. Jag kan också tänka mig att fuska just när det kommer till Tadzjikistan och när jag läser om Aini så tycker jag inte att det är så mycket fusk. Men jag söker gärna vidare efter andra möjligheter!

Turkmenistan: Den tidigare presidenten Turkmenbasji skapade en enorm personkult kring sig att han skrev en egen historiebok. Denna bok har översatts till flera språk då det varit ett krav för handel med landet (ni hör galenskapen). Tyvärr verkar den vara slut på Amazon. Eller tyvärr och tyvärr, men hade varit lite roligt att läsa den. Eventuellt. MEN! Ak Welsapar är en turkmensk poet och författare som lever i exil i Sverige. Han räknas såklart och finns på bibblan på svenska!

Uzbekistan: Här har jag hittat en poet, Halima Xudoyberdiyeva, som jag läst några dikter av. När jag träffade några uzbeker i Stockholm för några år sedan visade det sig att en av den kände henne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.