Nyårslistor 2020: Årets bästa fackböcker

2021

Årets bästa fackböcker är lite svårare än vanligt att välja ut, kanske för att jag läst så få. Jag insåg när jag gick igenom alla böcker att antalet faktaböcker bara var 11 av 140. Jag vet inte varför det blev så, men möjligen var det pandemin som krävde mer lättsmält litteratur. Som ni kommer att få se i statistiken senare, så kommer ni att se att jag lyssnat på många böcker och då är det sällan facklitteratur.

Årets bästa fackböcker 2020

  1. In No Uncertain Terms av Helen Suzman är en politisk biografi om att vara den enda personen i parlamentet som kämpade mot apartheid. Helen Suzman satt 36 år i det sydafrikanska parlamentet, varav 13 år som ensam ledamot för sitt parti.
  2. Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam är ytterligare en fullträff i raden av flera grammatikböcker. I Handbok för språkpoliser får vi läsa om en massa grammatiska fel som görs och hur du elakt eller passivt aggressivt kan kommentera när andra gör dem.
  3. Med den sega styrkan hos en naturkraft av Amelia Möller Andréewitch var en mycket intressant essä om att inför kvinnans rösträtt lyftes kvinnors särart fram. Det ledde till att det var fritt fram att undanta kvinnor från alla möjliga saker under lång tid framöver.
  4. Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson var årets biografi. Jag älskar Elin Wägner och kastar mig ofta över en ny biografi över henne. Denna var lite annorlunda och Ulrika Knutson är bra som alltid.
  5. När vinden exploderar mot min hud av Suzanne Ibrahim är en dagbok från krigsutbrottet i Syrien, skrivet av en fristadsförfattare i Sverige. Mycket bra och spännande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.