Novellix Nobelnovellask

NobelklassikerSåhär dags brukar jag ju presentera årets Nobelläsning. Jag har läst alla nobelpristagare sedan 1960, men sedan har det liksom blivit stopp. Jag har inte läst några nobelpristagare på 50-talet i år och inte förra året heller. Dessutom har jag inte läst Bob Dylan, hur jag nu ska göra det för att pricka av honom.

Så idag högtidlighåller jag dagen genom att skriva om Novellix Nobelnovellask. Den innehöll fyra noveller, varav jag har recenserat en separat. I och med denna läsning kunde jag pricka av en nobelpristagare på 30-talet som jag kan tillgodoräkna mig när jag väl kommer dit.

(2007) Doris Lessing – Till rum nitton: Se recension här.

(2013) Alice Munro – Dolly: Ingick i boken Brinnande livet som jag läste 2013. Där skriver jag att jag tyckte bäst om bland anat Dolly. Läs den recensionen här.

(2006) Orhan Pamuk – Att titta ut genom förnstret: Det var länge sedan jag läste Pamuk, men minns att jag gillar honom. Den här novellen var lågmäld och samtidigt spännande och påminde mig om vad jag gillar med Pamuk.

(1934) Luigi Panarello – Krukan: Den novellen förstod jag inte så mycket av. Det kändes att den inte var direkt ny och något i den påminde mig om det jag inte gillade med en annan italiensk nobelpristagare, Grazia Deledda.

Allt som allt en bra mix och för dig som gillar att läsa nobelpristagare har du här en fin liten ask som inte tar så lång tid att plöja. Dessutom är novellen av Lessing så bra att du borde köpa bara den om du inte vill ha alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.