Lucka 11: Balkan

Krans 11Ett intressant område i vår närhistoria och även längre tillbaka är Balkan. Jag har varit där och rest runt och är mycket intresserad av att läsa om och från regionen. Tyvärr är det inte så gott om kvinnliga författare från området. Här presenterar jag tre böcker av kvinnor som alla bor eller stammar från Balkan.

Balkan express av Slavenka Drakulic: Drakulic är en av mina absoluta favoritförfattare. Boken handlar om Bosnienkriget och är mycket gripande. Jag har läst den många, många gånger. Egentligen skulle jag vilja ta med allt av Drakulic här, för flera av hennes böcker om regionen är mer än läsvärda.

Baba Jaga la ett ägg av Dubravka Ugresic: En annorlunda roman som kretsar kring den slaviska legenden och häxan Baba Jaga. Den utspelar sig på olika ställen på Balkan och författaren är själv från Kroatien.

När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji: Författaren är ungrare från den serbiska enklaven Vojvodina. Hon flyr med sin familj till Schweiz när kriget kommer och boken bygger på hennes egen barndom och ungdomstid. Vi får läsa om hur det var att vara flykting i Schweiz och hur somrarna i Serbien var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.