Recension: Lessing, Doris; Till rum nitton; 1963

Till rum nittonI Novellix nobellnovellask fanns novellen Till rum nitton av Doris Lessing. Jag recenserar den hör separat då den hade ett tydligt feministiska inslag och dessutom är skriven av feministen och nobelpristagaren Doris Lessing (men jag är ju inte så hård nuförtiden, så alla dessa kriterier måste såklart inte vara uppfyllda).

Susan och Matthew är gifta och som sig bör är Susan hemmafru och tar hand om parets fyra barn. De har alla börjat skolan och det finns en hushållerska i hemmet så Susan känner sig allt mer överflödig. Hon känner att hon behöver vara ensam. Det räcker inte med att hon åker bort en vecka då hushållerskan ringer för minsta lila grej. Då skaffar hon familjen en au pair och åker själv in till stan hela dagarna. Där hyr hon ett hotell där hon bara sitter av tiden. Och njuter. Det är en underbart arrangemang, till den dagen maken upptäcker henne.

Det var en oerhört sorglig novell om ett äktenskap där kvinnan uppenbarligen var fast i traditionens bojor och inte klarade av att säga att hon önskade sig ett annat liv. Doris Lessing är inte känd som en feelgoodförfattare och Till rum tretton passar väl in bland alla andra tragiska berättelser hon skrivit. Tragiska, men bra. Doris Lessing är en fantastisk författare.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Det var väldigt länge sedan jag läste Lessing, en novell kanske skulle liva upp minnet lite.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna27 november, 2016 kl. 10:02
    Författare
   • Svara

   Jag tycker att du gott kan läsa denna! Ganska lång, men dock en novell 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.