Recension: Djavann, Chahdortt; Ner med slöjan!; 2003

Ner med slöjanJag har läst Chahdortt Djavanns skrift Ner med slöjan! som kom ut 2003 i Frankrike och vände därmed hela slöjdebatten. Ett år efter boken infördes slöjförbud på franska skolor. Den svenska utgåvan är från 2007 och gavs ut på Sekwa med efterord av Dilsa Demirbag-Sten. Mitt ex har stått länge i hyllan och jag kan inte svara på varför jag inte läst den tidigare eftersom ämnet intresserar mig.

I Ner med slöjan! argumenterar Chahdortt Djavann för att slöjan är en påtvingad religiös symbol i syfte att sexualisera kvinnan och kvinnokroppen. I och med att man tvingar kvinnor att skyla sig så menar man att deras kroppar är så sexuellt laddade att män inte kan hålla sig. Och dessutom läggs skulden för mäns beteende över på kvinnan. När man i låga åldrar som sex-sju år tvingar på sina döttrar en slöja, menar man även att deras kroppar är sexiga.

I Frankrike verkar det vid tiden för boken funnits en debatt om att slöjan kan ses som en frihetssymbol för många kvinnor. Detta ägnar författaren stor del åt att argumentera emot. Hon säger bland annat att det är svårt att dra gränsen när slöjan är frivillig och när den är ett tvång. Dessutom används ofta argument som att kvinnor i väst minsann också använder slöja i länder som Iran.

Ner med slöjan! var en oerhört intressant skrift, även om den nu har ganska många år på nacken. Jag är inte något stort fan av förbud och speciellt inte av olika klädesplagg. Men Djavann har goda argument för ett förbud, speciellt på små barn. För vem ska skydda dem från religiöst förtryck om inte det sekulariserade samhället? I efterordet av Dilsa Demirbag-Sten från 2007 säger hon att det svenska samhället många gånger stått handfallna för krav på att få ha slöja eller mer heltäckande klädsel. Det är min bild också av de senaste tio åren också, även om det blivit bättre.

Det mest intressanta i den här debatten är hur vi ska bära oss åt för att skydda de minderåriga. Jag vet fortfarande inte hur vi gör det bäst, men ett generellt förbud mot religiösa kläder kan ju få absurda konsekvenser. När någon form av västerländska moralpoliser springer omkring på stränderna i södra Frankrike för att få kvinnor i burkini att klä av sig, ja då undrar man lite vart världen är på väg. Samtidigt som det sker står vi här i Sverige och vet att det finns flickor på förskolor som har slöjor och personal som inte vet hur de ska hantera föräldrarnas krav.

Som sagt är Ner med slöjan! långt ifrån ett färskt debattinlägg, men det känns lite som att vi fortfarande står och stampar här i Sverige. Debatten är het, men någon lösning finns inte i sikte. Separata badtider är snarare lösningen på problemen här. Många upplever också en flathet från kanske främst vänsterhåll att i rädsla för att hamna i samma fack som Jimmie Åkesson väljer man att hellre gå religiösa krav till mötes. Ibland är dialog bättre än förbud, men frågan är om det förs någon dialog med föräldrar som vill att deras små barn ska ha slöja i förskolan.

Det har var skriften om förändrade debatten i Frankrike och mina tankar kring debatten i Sverige. Jag har ingen lösning själv, men tycker att det var intressant att läsa den här texten, även om den var långt ifrån ny.

2 kommentarer

  1. Mycket kluven till förbud. Har hört att högre utbildning blivit ovanligare för kvinnor som bär slöja i Frankrike pga förbud, men inte lyckats hitta statistik som stödjer det. Det jag är rädd för är just att isolering av kvinnor ökar och att de därför blir ännu svårare att nå och påverka. Men som sagt, väldigt svår fråga. Gällande barn känns det mer problematiskt med slöja, men frågan som uppkommer då är vem som ska kontrollera. Risken är att det läggs på skolpersonal och det blir märkligt.

      • Hanna23 oktober, 2019 kl. 09:54
        Författare
      • Svara

      Jag är också ytterst tveksam, av samma skäl som du. Att förbjuda det i förskola och grundskola är dock inte samma sak som högre upp i åldrarna. Är slöja förbjudet på universitet i Frankrike också? I så fall är det ju allvarligt om det hindrar kvinnor från att plugga.

      Ja, vem som ska ha kontrollen är ju ett dilemma. Jag vet inte hur man ska lösa det ärligt talat. Men för mig är det viktigast i ett första skede att skolan och förskolan är noga med att de inte tänker se till att slöja sitter på hela dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.