Tematrio v 28 – yrken

Det var ett tag sedan jag hakade på Lyrans tematrio och eftersom mitt barn har somnat och min man sover så tänkte jag att nu var ett bra tillfälle att skriva och tänka efter lite. Veckans teamtrio handlar om yrken och vi uppmanas att berätta om tre böcker där huvudpersonernas yrken skildras.

Pennskaftet av Elin Wägner: Journalist. Självklart måste jag ta med en av mina absoluta favoritböcker. Pennskaftet är ett gammalt öknamn på journalister och huvudpersonen i den här boken, som också kallas för just Pennskaftet, är journalist och kvinnosakskvinna som inte bara slåss för rösträtt, utan också för fritt sex.

Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson: Läkare. Jag älskar Alfredssons deckare och tycker det är synd att jag inte har någon oläst just nu. Huvudpersonen heter Ellen Elg och är läkare. Varje bok utspelar sig i ett nytt land och skildrar ett kvinnoförtryck. Kvinnorna på 10:e våningen utspelar sig i Vietnam där Ellen jobbar på ett sjukhus. Hon kommer en internationell barnsmugglarliga på spåren.

Blind gudinne av Anne Holt: Polis. Jag läser just nu den enda av Anne Holts deckare om polisen Hanne Wilhelmsen som jag tidigare inte läst (vilken också är Holts debutroman). Anledningen är nog att den är på norska och har varit kurslitteratur. Den superduktiga, men socialt inbundna, polisen som är lesbisk och kör rosa HD är otroligt fascinerande och en av de bästa deckarkaraktärerna i modern nordisk litteratur, skulle jag säga. Jag läste böckerna om henne när mina kriterier för Feministbiblioteket var mycket snävare än idag. Men såklart ska alla recenseras här, en efter en, för norsk feministisk deckarlitteratur när den är som bäst, platsar definitivt här!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Jag gillar också Alfredssons böcker om Ellen Elg. Böcker med budskap, men samtidigt underhållande.

    1. Ja, de är verkligen bra. Fantastiska deckare, även om det inte alltid är spänningsmomentet som är det bästa.

  2. Bland dina tips var det bara Blind gudinna som jag läst. de andra verkar också intressanta!

    1. Var den bra? Jag har inte kommit så långt i den än. Men alla andra Anne Holt är superbra så jag tror att jag kommer att gilla den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.