Recension: Reiche, Momoe von; Dikter ur Lali och Mauri Ola; 1980 och 1995

Lali - A Pacific anthologyMomoe von Reiche är en poet, konstnär och fotograf från Samoa. Två dikter av henne minns med i antologin Lali – A Pacific Anthology av Albert Wendt, också han från Samoa. Dikterna jag läst är Rain och The bible class teacher. Jag har också funnit dikter ur en annan av Albert Wendts antologier, Mauri Ola. Den senare har jag läst utdrag ur på Google Books.

Häromdagen läste jag dikter av Caroline Sinavaiana-Gabbard från Amerikanska Samoa och noterade att hon var feminist. Även här tycker jag mig skönja en feminism under ytan. Enligt Wikipediaartikeln om Momoe von Reiche är ett av hennes teman sexistiskt missbruk av makt.

Dikten The bible class teacher från antologin Lali är ett tydligt exempel på missbrukande av makt. En lärare pratar om synd i vuxenvärlden, medan alla flickor vet att det endast handlar om den. Det var den dikt som berörde mig mest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.