Recension: Novellix (red); Åttonde mars-noveller; 2018

Åttonde mars-novellerI mars tänkte jag läsa Novellix lite erotiska åttonde-mars-noveller. Men av någon anledning blev det aldrig. Nu har jag gjort slag i saken och läst novellerna i den fina feministiska asken. Författarna är alla stora feminister som vi alla borde läsa.

Asken innehåller följande noveller:

Kerstin Thorvall – Olle
Bodil Malmsten – Åtrå
Birgitta Stenberg – Rösten
Suzanne Brøgger – Blomman

Olle hade jag läst förut, eftersom den även fins med i Thorvalls Jag minns min älskare och hur de brukade ta på mig. Kärlekshistorien skildras även i Det mest förbjudna. Den handlar om hennes relation och sexuella förhållande med en periodare.

Åtrå av Bodil Malmsten handlar om en kvinna som träffar en man som säger till henne att han inte åtrår henne. Skammen hon känner när hon trots allt åtrår honom berättas med stor humor. Det var nog den jag tyckte bäst om.

I Rösten berättar Birgitta Stenberg om ett förhållande mellan en ung feminist och en äldre konservativ man.

Suzanne Brøggers Blomman dividerar huvudpersonen med sig själv om huruvida en kvinna kan köpa en blomma till en man. Novellen skrevs 1975.

Det är en fin presentask med väl valda noveller om och av kvinnor och med ett tydligt feministiskt budskap. Det är fyra klassiska kvinnor och som jag skrev ovan bör alla ha läst något av dem. Vill du ta en liten genväg – skaffa dig den här novellsamlingen!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.