Recension: Möller, Cannie; Besökaren; 2019

BesökarenCannie Möller har skrivit en andra bok om illustratören Rebecka Gudner som vi första gången träffade i Lifterskan. I Besökaren har Östersundstrakten och vinter bytts mot Stockholmsförort och stundande midsommarhelg. Boken är utgiven på Hoi förlag.

Rebecka är mitt uppe i ett nytt arbete med en illustration och rör ihop fiktion och verklighet. Hennes största bekymmer är att barnen inte vill komma hem till midsommar samt att en gammal bekant verkar ge sig tillkänna igen via små meddelanden i deras brevlåda. En dag blir ”presenten” ett dött barn i en Icakasse och Rebecka slits mellan att berätta vad hon vet och att fortsätta sina fantasier om boken hon illustrerar. Besökaren som smyger i buskarna har en gång varit mycket nära Rebeckas familj och familjehemligheter kommer upp till ytan.

Besökaren är en fristående fortsättning på Lifterskan. Förutom någon blinkning här och där om att inte plocka upp liftare, så finns inga avslöjanden i boken med som spoilar den första boken. Besökaren var i samma anda som Lifterskan, med lite svävande gränser mellan dikt och verklighet. Denna gången var Rebecka mer insyltad och frågetecknen än mer vad som verkligen hade hänt. Det blev lite mer rörigt och lite mer invecklat.

Det jag gillade mycket med Besökaren var att vi fick veta mer om Rebeckas barn och familj. Det var en spännande beskrivning av en mamma och den lite komplicerade relationen man kan få till sina vuxna barn. Det jag ville veta mer av var om den psykiskt sjuka kvinnan som födde ett barn.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.