Recension: Möller, Cannie; Lifterskan; 2018

LifterskanCannie Möller är aktuell med bok nummer två av Rebecka Gudner, men eftersom jag inte hade läst Lifterskan så började jag med den. Det är en psykologisk thriller och den är utgiven på Hoi förlag. Jag träffade Cannie på bokmässan förrförra året och hon var min lägerledare på ett skrivarläger när jag var 14. Därför extra roligt att läsa hennes böcker!

Rebecka är på väg upp till sin stuga i Skogsböle utanför Östersund under allhelgonahelgen. Rätt som det är står en flicka på vägen och Rebecka tror att hon kört på henne och tar med henne hem till sig. Flickan, som heter Helen, försvinner och återkommer. Rebecka förstår att hon är på rymmen. Från vad? Spåren leder till ett hem för flickor med skum personal. Tillslut är Rebecka innästlad i något hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Hon känner för Helen mer än hon vill erkänna och hon är oerhört ambivalent till hur hon borde agera gentemot henne och gentemot polisen. Rätt som det är får Rebecka själv se sig anklagad för det mord som hon misstänker att Helen begått.

Lifterskan är en bok som hoppar hit och dit och du vet aldrig var du ska ha sympatierna. I början tyckte jag det var lite segt, men sen drogs tempot upp och det blev mer spännande. Mot slutet visste jag inte riktigt vad jag skulle tro på, för alla inblandade ljuger. Det var annorlunda och blev spännande. Det påminner lite om Gone Girl där man inte heller vet vad som är sant och vem man kan lita på.

Jag skulle inte säga att Lifterskan kanske passar för hängmattan, för den utspelar sig i vinter och snö, men framför brasan och om du vill ha en lagom läskig och spännande deckare! Nu ska jag ge mig på förutsättningen, Besökaren, och det blir nog ganska snart för jag vill veta hur Lifterskan verkligen slutade.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Bokdivisionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.