Recension: Moran, Caitlin; Konsten att bli känd; 2018

Konsten att bli kändCaitlin Moran är nu Sverigeaktuell med Konsten att bli känd. Hon kommer också till Bokmässan i september. Konsten att bli känd är en fristående fortsättning på Konsten att skapa en tjej (som jag ännu inte läst). Boken gavs ut på Albert Bonniers förlag i juni 2019.

Johanna är nu den tuffa och snacksaliga musikreportern Dolly Wilde. Hon umgås med olika människor i musikbranschen och när komikern Jerry Sharp stöter på henne tvekar hon inte att gå hem med honom. De har uruselt sex, men trots att hon blir filmad försöker Johanna allt vad hon kan för att få det att bli en rolig anekdot. Det slutar vara roligt när filmen sprids.

Konsten att bli känd är en feministisk bok om den orättvisa och dubbelmoral som drabbar tjejer som ligger med fel män. Det är också en bok om musikbranschen på 90-talet och om hur en ung kvinna formas. Jag föll för sättet att beskriva kaxigheten i kombination med osäkerheten hos en nittonåring. Johanna/Dolly säger vi något tillfälle att hon inte kunde klaga på sexet med Jerry eftersom hon legat med för få killar för att kunna avgöra vad som är normalt och inte.

För att tycka om Konsten att bli känd måste man klara av Caitlin Morans lite speciella stil och språk. Jag vande mig vid det men hade lite svårt för det i början av boken. Stilen går hand i hand med hur den offentliga Moran låter när hon håller föredrag, rolig och kaxig. En sak som jag tänkte speciellt mycket på var att när hon ska beskriva sex så blir det en skildring som inte liknar någon annan jag läst. Det är både konkret, sensuellt och roligt på samma gång. Det blir oerhört bra och effektfullt och inte alls så krystat som det kan bli i feelgoodböcker med erotiska inslag.

När jag läst ut boken tänkte jag att jag faktiskt måste läsa Konsten att skapa en tjej också. Den står till på köpet hemma i bokhyllan.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.