Månadens feminister: Emmeline, Syliva och Helen Pankhurst

Emmeline, Sylvia och Helen Pankhurst

Kort fakta

  • Levde 1858-1928 (Emmeline), 1882-1960 (Sylvia) och 1964- (Helen)
  • Har alla tre varit ledande i den brittiska rösträttsrörelsen och varit/är feministiska frontfigurer.
  • Är i rakt nedstigande led släkt med varandra; farmors mor, farmor och nu levande Helen.

Pankhursts feministiska gärning

Emmeline Pankhurst växte upp i en politisk medveten familj där hon tidigt uppmuntrades att engagera sig för kvinnors rösträtt. Hon blev ledare för den brittiska rösträttsrörelsen. Hon startade organisationen Women’s Suffrage Society tillsammans med sina döttrar 1898. Hennes ledord var Deeds not words, handling inte ord. Hon gifte sig med Richard Pankhurst som var känd för att stödja kvinnors rösträtt. De gifte sig för att Emmeline skulle bli respekterad i politiska kretsar, inte för att de ansåg att de behövde det.

Sylvia Pankhurst var den som var den mest radikala av systrarna. Hon tyckte, till skillnad från sin syster och mor, att den kvinnliga rösträtten skulle omfatta alla och inte bara medelklassen. Emmeline skulle senare bli konservativ politiker, medan Syliva drog längre vänster ut. Sylvia motsatte sig äktenskapets tvång och valde att leva tillsammans utan att vara gift. Med sin sambo fick hon en son, Richard, som senare skulle bli far åt Helen. Hon valde att engagera sig i den socialistiska rörelsen, vilket fick hennes mor att bryta med henne. Vänsterengagemanget ledde henne till Etiopien och hon blev sedermera rådgivare till Etiopiens kejsare Haile Selassie. Hon dog i Addis Abeba 1960.

Helen Pankhurst föddes i Etiopien och bodde där till hon var tolv år. Idag jobbar hon med hjälporganisationen CARE i både Storbritannien och Etiopien. Hon har förvaltat sitt arv från sina äldre släktingar och under OS i London 2012 gick hon in under invigningens avsnitt om suffragetterna tillsammans med sin dotter Laura. 2018 gav hon ut boken Deeds not words, som är en direkt koppling till hennes familjehistoria, tillika den brittiska feminismens historia.

Pankhursts och jag

Helen Pankhurst kommer att besöka bokmässan i år. Hon är inbjuden av Feministiskt Perspektiv och kommer att ha en del framträdanden. Jag ska givetvis lyssna på henne. För att vara väl förberedd läser jag just nu hennes bok Deeds not words. Sylvia och Emmeline har jag hört talas om och att läsa mer om de brittiska suffragetterna har länge stått på önskelistan. Jag köpte en bok när jag var i London senast (2015) och den är nog dags att plocka fram den!

Bok jag läser och snart ska recensera

Deeds not words av Helen Pankhurst

2 kommentarer

  1. Deeds not words – så simpelt, så starkt.

    1. Verkligen! Så spot on!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.