Min nioåring älskar Anh Dos Ninja kid

Hugo läser Ninja kid av Anh Do

Det har inte varit helt lätt att få min nu nioåring att läsa. Han vill inte läsa serier, KP eller något annat lite enklare. Böcker är han oerhört kräsen med och de böcker, såsom Handbok för superhjältar, som jag sagt att han borde kunna läsa själv, tycker han är för bra för att lämnas till egen läsning. Då vill han hellre att vi vuxna läser för honom. Läsa om böcker är han inte heller något fan av. Men så sa han en dag att han ville läsa en bok som hette Ninja kid.

Ingen i bokhandeln hade hört talas om Ninja kid och alla förslag på alternativa snarlika titlar ratades alla av Hugo. Det var inte den eller den boken han menade. Adlibris hade tillslut svaret. Ninja kid fanns och författaren heter Anh Do. Böckerna ges ut på svenska av B Wahlströms förlag som är en del av Norstedtskoncernen. Anh Do är, fick jag veta, en australiensisk komiker, skådespelare och författare som kommit som flykting som treåring från Vietnam 1980.

Första boken, Ninjanörden, tog ett drygt halvår för Hugo att läsa, men när han väl läst den så kände både han och vi en enorm stolthet. Jag hade redan införskaffat bok nummer två, Den flygande ninjan, så han påbörjade den direkt. Detta var för kanske två veckor sedan igår meddelade han att den är utläst! Såklart har jag redan laddat upp med bok nummer tre, Ninjafarmor, men sen är det slut.

Jag hörde av mig till Maria Bovin på Wahlströms för att höra om de planerar att ge ut något mer av Anh Do snart. Han har nämligen skrivit massor av böcker och det börjar ju bli brådis om Hugo ska fortsätta läsa i den här takten. Hon svarade att de tyvärr inte ska göra det som det ser ut nu. Nu gillar ju självklart alla barn olika saker, men det känns som att Ninja kid-böckerna är bra böcker för läsovilliga nybörjarläsare, så jag bidrar gärna till att den får uppmärksamhet och kan upptäckas av fler.

Jag fick andra tips av Maria Bovin och hon sa att Zombiejägarna  av Nicole Boyle Rödtnes brukar gillas av läsovilliga barn. De kan eventuellt vara lite för blodiga för mitt barn, men jag ska i alla fall testa dem på honom. De finns på Storytel, så han får provläsa där. Ett annat tips var serieböckerna om ZombieLars och det kanske kan vara något.

Om ni har några bra tips till någon som älskar antihjältar som är lite roliga och som är lätta att läsa själv, så blir jag (och förhoppningsvis Hugo) jätteglad!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Har ni läst Katten Nils? Vi har alla seriealbumen och i perioder har de varit det enda som lillkillen (som nu är elva :-)) har velat läsa.
  Ett helt annat tips är att börja prenumerera på Svenska Dagbladet Junior. Vi har haft den i fem år nu. I början läste vi den tillsammans och diskuterade olika världshändelser och nyheter. Nu läser de den själva, men diskussionerna om innehållet har vi fortfarande.

   • Hanna15 november, 2020 kl. 10:02
    Författare
   • Svara

   Nej, den får jag kolla upp! Vi går lite försiktigt fram gällande nyheter då han säger sig haaaaaata det 🙂

 2. Trädkoje-böckerna har fått många barn att börja läsa! Rekommenderar varmt! Och de tar inte slut i första taget heller 😊 Jag gav första delen till åttaåringen i onsdags och sade att den är som en serie (tidigare har han totalvägrat att läsa annat än Bamse själv) och att det är en jättepopulär serie. Han blev lite nyfiken så han gav dem en chans. Nu skrattar han bredvid mig med nionde boken 😳

  1. Min nioåring har tyvärr läst alla dem 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.