Låtar vi minns: Eurovisionpepp i november 2020

Eurovision Song Contest

Det är november och inte vilket november som helst, det är november 2020. Allt kul är inställt. Inget OS, ingen bokmässa och ingen Eurovision. Min novembertrista dagar genomlider jag med mycket eurovision på YouTube! Jag tänkte idag i ett lite peppande inlägg i novembermörkret, bjuda på några av mina godingar genom åren. Alla låtar har det gemensamt att de inte vann och har sjungits på något av landets språk. Jag tillhör dem som tycker att låtar helst ska sjungas på olika språk. I kronologisk ordning.

Finland 1985

Norge vann med Bobbysocks och La det swinge och Sverige bidrog med Kicki Danielsson och Bra vibrationer, så ett annat mycket starkt nordiskt bidrag har fallit helt i glömska. Finland hade ett mycket starkt bidrag som tyvärr inte belönades med mer än en niondeplats, men som för alltid har funnits i mitt hjärta. Då sa man att Finland inte kunde vinna för att de pratade ett så fult språk. Förutom att det är ett fullkomligt vansinnigt påstående (för finska är INTE fult!) så bevisade Estland, med ett mycket snarlikt språk, att det gick att nå topplaceringar ändå (se nedan, Estland 1996).

Holland 1986

En mycket fin holländsk låt där jag minns att det stora var att de uppträdde barfota.

Grekland 1987

1987 var ett starkt Eurovisionår med vinnaren Johnny Logan och den italienska fantastiska balladen Gente di mare, men låten jag hejade på då var också helt underbar. Greklands Stop fastnar lätt!

Tyskland 1987

Men bäst 1987 var kanske ändå Tyskland, som faktiskt kom tvåa.

Ungern 1994

Med den här vackra balladen tog sig Ungern sig upp på topp fyra i sin andra festival någonsin. Så värda det!

Storbritannien 1994


Om det var någon låt som möjligen var bättre än Ungern 1994, så var det Storbritannien. En kanske inte helt typiskt engelsk låt, som jag minns var helt uträknad av de svenska kommentatorerna. Låten kom på tionde plats.

Island 1994

Och slutligen till min vinnarlåt 1994 – Island! Ytterligare en fantastisk låt som jag lyssnade på många, många gånger efteråt (fast det erkände jag nog inte då pga pinsamt att gilla schlager när man är 17 år). Skandalöst nog kom låten inte bättre än 12:a!

Danmark 1995

Jag bara älskar denna etnoballad, som väl ingen mer än jag minns. Låten slutade femma.

Estland 1996

Nej, språket var inte problemet när Finland aldrig vann något. Här är Estlands tredje bidrag till Eurovision någonsin och det blev en femteplats.

Italien 1997

1997 bode Italien har vunnit hela skiten! Nu blev det bara en fjärdeplats.

Kroatien 1999

En hedrande fjärdeplats efter bland andra Charlotte Pirelli som vann, fick denna fantastiska balkanpowerballad.

Bosnien 2007

Den serbiska vinnarlåten var fantastisk 2007, men jag älskade det bosniska bidraget och där var nog där och då som min kärlek för hjärta och smärta på slaviska språk föddes.

Ungern 2013

Så fruktansvärt bra. Jag älskar den fortfarande. Går jag in på YouTube för att bara lyssna på en låt så blir det den.  Och stort, stort cred för att låten framfördes på Ungerska, vilket verkligen inte var självklart 2013.

Island 2013

Samma år som Kedvesem sjöng Island på isländska, vilket för övrigt kan vara världens vackraste språk, och den är en helt underbar ballad.

Lyssna och njut!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Sara Pepparkaka16 november, 2020 kl. 03:21
  • Svara

  Den legendariske dirigenten Ossi Runne har förresten avlidit nu i november. Han dirigerade alltid Eurovisionsorkestern för Finland på den tiden då jag följde med tävlingen på allvar.

   • Hanna18 november, 2020 kl. 10:15
    Författare
   • Svara

   Oj, det visste jag inte! Vi hade också en sådan, eller snarare två sådana. En lite äldre och sedan än lite yngre. Det var roligt när de hade orkester!

  • Terése18 november, 2020 kl. 04:59
  • Svara

  Kul, många av de du nämner känner jag inte till, så här finns lite jag kan lyssna på! Kaelakee hääl är dock en favorit! Ytterligare en favorit är den här från Norge, 1987(Mitt liv med Kate):

   • Hanna18 november, 2020 kl. 10:18
    Författare
   • Svara

   Åh, den! Just den festivalen hade min mormor spelat in och jag har sett den MÅÅÅÅÅÅÅNGA gånger 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.