Recension: Min, Lu; Middag för sex; 2012

Middag för sexJag följer översättare Anna Gustafsson Chen i sociala medier och blev oerhört sugen på boken Middag för sex av Lu Min, som hon översatt. Den är kanske något längre än vad jag brukar vilja läsa, men jag tog mig ändå an den med spänning. Nu kom en jul och sedan lite deppighet emellan (när jag bara läste lättsmält och såg på TV) och jag satte boken på paus. Nu har jag återfått min gamla läsform och boken är utläst! Middag för sex är utgiven på bokförlaget Wanzhi 2020.

Två familjer knyts samman i ett kinesiskt arbetarkvarter när en man och en kvinna träffas och blir tillsammans. De och deras tonårsbarn träffas en gång i veckan och äter middag. De är alla präglade av det slitna fabriksområde där de bor. Barnen vill ta sig därifrån, men deras förutsättningar är inte de bästa. Xiaolan är den smartaste av dem och hon vill studera vidare på universitetet och gifta sig med någon utanför den klass hon är uppvuxen i. Hon blir mycket förtjust i Chenggong, men deras kärlek har ingen framtid.

Middag för sex är inte en bok med en kronologisk handling. Vi får varje historia berättad flera gånger. Det som fragmentariskt berättas i en berättelse, får en annan förklarning när du får ett annat perspektiv. Det var inte helt lätt att hänga med i början, men när jag kom in i det blev det riktigt spännande. Det var Xiaolan och Chenggongs relation som jag fastnade mest för. Föräldrarnas förhållande var nog det mest deprimerande då Chenggongs pappa var alkoholiserad och Xiaolans mamma hade svårt för att ta sig ur den destruktiva relationen. Chenggongs syster hittade en liknande relation, medan Xiaolans bror lyckades hitta en egen väg ut ur fattigdomen.

Jag inser att det är svårt att beskriva handlingen i boken. Det handlar egentligen inte om så mycket, människorna och känslorna får större plats. Den stora behållningen är vardagslivet som skildras och det som händer i det lilla. Det var oerhört spännande att läsa denna kinesiska roman och få ta del av en familj på det djupgående sättet.

Relationerna var i centrum i den här boken. Det handlade också mycket om klass och om att ta sig upp och skapa sig ett bättre liv. Ett annat tema, som låg mer i bakgrunden, var saknad. Alla barnen reflekterade någon gång över saknaden av den förälder som saknades. Det var till en början ingen lätt bok att komma in i, men när jag fann rytmen så tyckte jag mycket om den. Det var något rofyllt över att läsa en fragmentarisk historia och sedan i kapitel efter kapitel, där perspektiven byttes, bit för bit får hela bilden. Mycket snyggt gjort!

Lu Min är en stor författare i Kina och Middag för sex har blivit film. Filmen heter Youth dinner och den finns med engelska undertexter. Frågan är bara om den går att stream någonstans för en överkomlig summa pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.