Min fantastiska väninna är verkligen fantastisk!

My Brilliant Friend - L'amica geniale

Nu har jag sett klart TV-serien Min fantastiska väninna. Längtan efter säsong två är enorm. I början var serien lite seg, precis som boken, men när den väl kom igång älskade jag den lika mycket som boken. Den är så vacker, skådespelarna så bra och miljöerna känns verkligen genuina. Kort sagt, behöver du en ny serie att titta på och har abonnemang på HBO, välj Min fantastiska väninna eller My brilliant friend.

Jag tillhör dem som har hyllat Elena Ferrantes romansvit om vännerna Lila och Elena som kommer från fattiga kvarter utanför Neapel. Jag var rädd att TV-serien inte skulle leva upp till böckernas kvalitet, men det gjorde den verkligen. Skådespelarna Margherita Mazzucco och Gaia Girace som spelar Elena och Lila tyckte jag fångade böckernas karaktärer väl. Det gäller även flera av de andra skådespelarna!

Handlingen följer boken väl. Det enda jag tänkte på var att Elenas förhållande med bilmekanikern Antonio mer verkade bygga på romantik (visserligen ganska ensidig sådan från Antonios sida) i serien medan jag uppfattade det mer som ett rent sexuellt förhållande i boken (i all fall från Elenas sida).

En sak med att se en serie med ett sådant gediget persongalleri efter att man läst boken var att jag nu fick betydligt bättre överblick. Jag mindes till exempel inte att Antonio ingick i Eleanas och Lilas kompisgäng. Jag hade över huvud taget svårt att hålla isär vem som var vem under hela bok nummer ett. Enzo Scavo var en person jag bara mindes flyktigt till namnet, men som senare i serien får en framträdande roll och det var extra spännande att därför följa honom och lära känna honom bättre.

Sedan kan jag inte låta bli att klaga på översättningen av titeln, vilket jag inte är först med att klaga på. Fantastisk som översättning av geniale är inte helt klockrent. Genial är betydligt starkare än fantastisk. Tycker att det är synd att Lila blir degraderad till fantastisk i den svenska översättningen. När jag lärt känna henne, både i böckerna och i TV-serien, så känner jag genial eller briljant är betydligt mer passande adjektiv.

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

    en av bästa läsupplevelserna, fantastisk kvinnohistoria under flera decennier.

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

      Verkligen! Och har du inte sett serien så gör det! Den gör böckerna rättvisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.