Skuggkungen av Maaza Mengiste är nästa bokcirkelbok i Läsa jorden runt. När detta inlägg skrivs har jag inte bokcirklat om boken, men när det publiceras har jag det. Maaza Mangiste kommer från Etiopien och Skuggkungen utspelar sig under andra italiensk-abessinska kriget 1935. Boken är utgiven på Bokförlaget Tranan.
Hirut är hushållerska hos Kidane och Aster, men har hemligheter för dem. Aster misstänker att hon stjäl och när Aster väl bestämmer sig för att leta igenom tjänstefolkets lilla skrubb, finner hon ett gevär. Kidane beslagtar det, men Hirut svär att göra allt som står i hennes makt för att få det tillbaka. När kriget kommer till hennes hemland är det hon som ska stå i fronten för en alternativ armé. Hon har sett till att en man från landet har klätt ut sig till Haile Selassie och själv är hon hans livvakt.
Under kriget får både Aster och Hirut revansch. Kidane, som en gång våldtog sin nyblivna fru Aster, ser nu till att göra samma sak med Hirut. Han vinner över henne fysiskt, men det är hon som får det mentala övertaget. Det är Hirut som ska leda både henne och Aster genom kriget och genom enorma svårigheter såsom tillfångatagande och hårda strider.
Skuggkungen är en bok som innehåller både en stor portion kvinnokraft och girlpower, men också är fruktansvärt hemsk. Det är mycket sexuella övergrepp och våld mot dem som står lägre i rang. Kriget utjämnar till viss del klasskillnader, men den makt flera har haft, finns även kvar när de alla borde vara jämlikar.
Bokens mest gripande scen tyckte jag var när Kidane var i stånd att våldta Hirut och hon tappade språket. Det enda vapen hon hade kvar var likgiltigheten och lyckades till och med gäspa framför sin förövare, vilket fick honom att komma av sig. Det var otroligt starkt att läsa om. I övrigt tyckte jag att boken var bra och det märktes av den var välresearchad, men att läsa om bara krig tycker jag blir lite tradigt i längden och krig är ca 70% av boken.