Novell-lördag: Iran

Irans flagga

Idag kommer jag att uppmärksamma den iranska litteraturen. Det är mycket som händer i Iran just nu och de förtryckta kvinnorna slänger sina slöjor och klipper av sitt hår i protest mot att de tvingas att kyla sig i religionens namn. Därför känns det extra viktigt att under en dag ägna Iran all uppmärksamhet här på Feministbiblioteket.

Jag har läst de kvinnliga författarna som finns representerade i Bokförlaget Tranans novellsamling Iran berättar: Dans på slak lina. Efter att ha samlat på alla Tranans novellsamlingar fann jag denna på Bokbörsen (den har hela tiden varit slut hos förlaget). Idag kommer jag att skriva om den boken, som jag skrivit om de andra – genom en novell-lördag!

Sammanlagt kommer det fyra texter om iranska noveller under dagen. Det har varit en intressant läsupplevelse med många fina noveller. En del är nyare och mer symboliska, medan andra handlar om förtrycket och om revolutionen 1979.

Iran är ett land med stora kulturella traditioner och mycket förändrades 1979 när revolutionen kom. Det var såklart inte helt bra innan, men mycket har definitivt blivit värre efter. Kvinnors rättigheter har beskurits och av det jag läst till idag märks det att det finns en frustration hos många kvinnor som de ger uttryck för i litteraturen.

Häng med på novell-lördag med tema Iran!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.