Dagens namn i fruntimmersveckan: Kristina och Kerstin

Dagens namn

Idag är det sista dagen i fruntimmersveckan och det är den sista dagen för den här gången som jag uppmärksammar Kulturkollos sommarserie dagens namn. Kerstin heter min (ingifta) faster och Kristina har jag många vänner som heter. Idag har jag valt ut två Kristinor och en Kerstin som vi firar lite extra. Imorgon blir det recensioner och annat som vanligt på bloggen!

Dagens tre namnsdagsbarn

Kristina från Duvemåla: En av mina absoluta favoritkaraktärer i svensk litteratur. Vilhelm Morbergs skildring av den känsliga Kristina, som älskade sin make och som uppskattade sex, är helt fantastisk. Hon trotsar dessutom alla sin egna fördomar och blir vän med Ulrika från Västergöl.

Kerstin Hesselgren: En av frontfigurerna inom den svenska rösträttsrörelsen och en av de första kvinnorna i Sveriges riksdag. Nu är det snart 100 år sedan hon fick rösta för första gången och som hon fick ta palts i riskdagens första kammare som första och enda kvinna.

Kristina Sandberg: Böckerna om Maj i Örnsköldsvik har blivit moderna klassiker. Jag blev så besviken nu när jag var uppe i Ö-vik och såg att jag skulle missa en stadsvandring i hennes fotspår. Samtidigt blev jag glad att den staden fått en ny turistattraktion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.