Kort fakta
Född 1932 i Boston och död 1963 i London.
Debuterade som författare 1960 och 1963 kom världssuccén Glaskupan ut.
Tog sitt liv efter många års depression.
Sylvia Plaths feministiska gärning
Sylvia Plath föddes i Boston där hon bodde under sin barndom och ungdomstid. Hon var duktig i skolan och skrev mycket. Hon fick en del alster publicerade i olika tidskrifter. Men när hon ville försörja sig på att publicera noveller i kvinnotidskrifter blev hon mest refuserad och fick ta andra jobb. En stor framgång för henne var när hon vann skönlitteraturtävling i tidskriften Mademoiselle och fick åka till New York för att vara gästredaktör på tidskriften.
När hon var 21 år började hon uppleva depressioner och 1953 gjorde hon sitt första självmordsförsök. Hon led av bipolär sjukdom och de metoder som fanns tillgängliga då mot denna sjukdom var terapi och elchocker. Det var så hon kom att behandlas och det skulle inte hjälpa henne.
1955 flyttade hon till Cambridge efter att ha fått ett stipendium. Vistelsen i England blev inte riktigt som hon tänkt sig. Hon fick ögonproblem å ena sidan och hon hittade ingen att älska å andra sidan. Men så träffade hon författaren Ted Hughes och de hade ett stormigt förhållande. De gifte sig 1956 och fick två barn. De gick skilda vägar 1962. Plath var deprimerad och tidvis inlagd på mentalsjukhus. Hon var oerhört produktiv som författare, trots svåra förhållanden. Men den 11 februari 1963 orkade hon inte mer och gasade ihjäl sig själv.
Glaskupan är Plaths mest kända verk och den kom ut någon månad innan hon dog (under pseudonym). Hennes mest kända dikter är utgivna postumt. Boken Ariel kom ut 1965. Sylvia Path har blivit en symbol för feminismen och många ser det som att hon föll offer för manssamhället och sågs i bland annat USA som en feministisk martyr. Eftersom Plath och Hughes inte var skilda var det han som hade hand om hennes kvarlåtenskap, vilket fick konsekvenser för var som senare skulle publiceras postumt. Enligt Wikipedia ska han ha gjort sig av med hennes dagböcker för att de framställde honom i alltför dålig dager.
Sylvia Plath och jag
Jag läste Ariel och fångades av hennes dikter. Sedan läste jag Glaskupan som senare skulle bli en självklar bok att ingå i den feministiska litteraturkanonen. Det som drabbade mig mest är den undermåliga psykvården som gjorde det omöjligt för Plath att bli bättre. Det går såklart inte att säga om hon hade klarat av att leva med den vård och den medicin som finns idag, men klart är väl att chanserna varit större nu. Jag hade velat veta vad hon hade kunna gör mer med sitt författarskap. Världen gick alldeles för tidigt miste om en stjärna som istället blev en stjärna på litteraturhimlen.