Recension: Mengiste, Maaza; Under lejonets blick; 2010

Under lejonets blickMaaza Mengiste är född i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad. I boken Under lejonets blick skriver hon om revolutionen i hemlandet där kejsare Haile Selassi avsattes genom en militärkupp. Hon bodde själv i Etiopien då och fick fly till Nigeria och slutligen till USA, där hon fortfarande bor.

I Addis Abeba bor läkaren Hailu och hans familj. Hustrun ligger på sjukhus, den ena sonen och sonhustrun kämpar för en dotter som är svårt sjuk och den andra sonen är engagerad i motståndsrörelsen. Hailu vill att familjen ska leva på som vanligt och han fördömer sonen som är ute och demonstrerar. Men en dag ställs Hailu inför ett oerhört svårt beslut som kommer få enorma konsekvenser och det kommer att bli startskottet för ett enande av den alltmer splittrade familjen.

Jag som egentligen inte visste särskilt mycket om militärkuppen i Etiopien fick betydligt mer kött på benen efter att ha läst den här boken. Samtidigt var det en skönlitterär fin upplevelse. Med andra ord var det precis så som det ska vara när jag världsläser. Det är en spännande bok där lojalitet står i fokus. Gamla band prövas och ny band knyts. Det handlar också om att göra det man tror på, oavsett vad som står på spel. I boken får i princip alla huvudpersoner offra något. Den i mitt tycke kanske mest spännande relationen är den mellan Sara och Hailus son Yonas. Saras oppositionella engagemang riskerar först att krascha äktenskapet, men där det så småningom öppnas upp för ett nytt band mellan makarna.

Under lejonets blick var en fin representant för Etiopien i min jorden runt-läsning.

Läs mer: En bokcirkel för allaLyrans noblesserNilmas bokhyllaVästmanländskanOch dagarna går, Lottens bokblogg (Boken är tyvärr slutsåld i Sverige så det är bibblan eller Bokbörsen som gäller!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.