Månadens feminist: Sally Salminen

Sally Salminen

Kort fakta

  • Född 1906 på Åland och död 1976 i Köpenhamn.
  • 1936 vann hon en romanpristävling med boken Katrina.
  • Under senare delen av sitt liv var hon en stor kulturpersonlighet i Danmark.

Sally Salminens feministiska gärning

Sally Salminen föddes och växte upp på Åland. Hennes få år i skolan gav henne mersmak och hennes läsare uppmuntrade henne att skriva dagbok. Hon visste tidigt att det traditionella livet på Åland, inte var något för henne. 1924 åkte hon till Sverige för att arbeta och 1930 for hon till USA.

Det var när hon arbetade som piga i USA, som hon skrev romanen Katrina. Under skrivande av boken blev Sally politiskt medveten och engagerade sig i socialistiska grupperingar i USA. Katrina bör ses som ett feministiskt verk, där kvinnornas hårda liv lyfts fram. Katrina är dessutom en kvinna som tar saken i egna händer och får männen att lyssna på henne. Boken handlar om hur en kvinna från Österbotten tror den skrytsamme ålänningen Johan och flyttar till Åland för att det skulle vara så underbart där. Det visar sig inte stämma och dagen efter ankomst drar Johan iväg på sjön och lämnar sin fru kvar att söka tillfälliga jobb för att överleva.

För boken fick Sally Salminen ett fint romanpris i Sverigefinland och den slog rejält internationellt. Det var egentligen bara ett ställe där boken inte var populär och det var på Åland. Där tyckte de att de inte beskrivit samhället positivt och när hon köpte hus i Mariehamn var hon inte helt välkommen.  Hon lät sina kvinnliga släktingar flytta in i huset, men det gnälldes för mycket och hon sålde det.

Sally Salminen blev förmögen på sitt författarskap och kunde leva ett helt nytt liv efter Katrina. Hon valde att fortsätta att skriva. När hon träffade sin make Johannes Dührkop från Danmark, flyttade hon med honom till Köpenhamn och blev där en mycket omtyckt kulturpersonlighet. Några lika stora författarframgångar nådde hon dock aldrig. Hennes bibliografi är imponerande, men få känner till något annat verk än just Katrina.

Sally Salminen nominerades till nobelpriset i litteratur. Hon dog i Köpenhamn 1976.

Sally Salminen och jag

Jag kom i kontakt med Sally Salminen och Katrina via en annan världsläsare som jag följer på Instagram. Jag läste på om boken och fann den på Storytel. Den lät verkligen tråkig och så var den lång också, så jag tänkte att det kanske aldrig skulle bli att jag läste den. men spå började jag och den var fantastiskt lätt att komma in i så jag fortsatte och jag njöt! Det var en av 2021 års bästa läsupplevelser.

Bok av Sally Salminen som jag läst och recenserat

Katrina 1936

1 ping

  1. […] är Åland mest känd för den stora fantastiska författarinnan Sally Salminen. 1936 kom hon ut med sin debutbok som togs emot med storm, Katrina, om det hårda livet på Åland […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.