Dakulic, Slavenka; Till sängs med Frida; 2007

Till sängs med FridaNär jag nu har en ny genre som innefattar konstböckerna kom jag att tänka på denna bok. Detta är en skönlitterär bok och ska hamna under den genren, men likväl handlar den om en konstnär. Jag ska tillägga att jag aldrig läst något om Frida Kahlo och kan mycket lite om hennes liv eller konstverk. Dock vill jag veta mer och en biografi är på väg på posten.

Frida Kahlo ligger i en sjukhussäng och minns sitt liv. Det har varit fyllt med smärta; polio som barn, en bussolycka i ungdomen som krossade hennes ryggrad samt ett tämligen olyckligt äktenskap med en man som var notoriskt otrogen och med vilken Frida fick flera missfall. Mellan historien kommer beskrivningar av konstverk som Frida målat efter olika händelser i livet. Det är en stark bok som verkligen går in under skinnet på Frida Kahlo. Eftersom jag inte läst något annat om Kahlo så vet jag inte hur väl hennes tankar och känslor stämmer överens med verkligheten, men eftersom boken är skönlitterär så måste inte allt vara sant.

Darkulic är en av mina favoritförfattare och jag älskar verkligen hennes böcker. Dock skulle jag nog säga att Till sängs med Frida inte var en av hennes bästa, men det är helt klart en läsvärd bok.

Blandat ris och ros i gamla recensioner:
Ros i Svenskan och Expressen
Ris i Sveriges Radio

2 pingar

  1. […] Till sängs med Frida 2007 […]

  2. […] Slavenka Drakulic är från Kroatien och jag har läst det mesta hon har skrivit inklusive fem böcker jag recenserat här. Jag har även läst En historia om Balkan av Sanimir Resic som är en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.