Kort fakta
- Född 1879 på Öland och död 1951 i Stockholm.
- Valdes in som en av fem kvinnor i riksdagen 1921.
- Var utbildas sjuksköterska vid Sophiahemmet i Stockholm.
Bertha Wellins feministiska gärning
Bertha Wellin föddes på Öland och var dotter till en kronofogde. Bildning värderades högt i hemmet och Bertha fick gå i skolan och utbilda sig. Hon ville bli sjuksköterska och höll på att inte komma in på utbildning. Orsaken var att hon hade kort hår, vilket inte gillades. Hon fick dispens och gick ut med högsta betyg.
Bertha Wellin startade sin karriär på Serafimerlasarettet i Stockholm där hon arbetade som operationssjuksköterska fram till 1907. Hon kom i kontakt med människors vardag och såg hur förutsättningarna för många såg ut. 1907 reste hon till England för att studeras deras sociala verksamhet. När hon kom hem blev hon föreståndare för barnavårdsbyrån inom Svenska fattigvårdsförbundet.
Wellin var politiskt intresserad och ansåg att kvinnors plikt var att ta sitt samhällsansvar och hon engagerade sig politiskt från 1910. Hon var med och startade ett fristående moderat kvinnoförbund. Sveriges Moderata Kvinnoförbund var rikstäckande och bildades 1915 som Sveriges första självständiga politiska kvinnoförbund. 1920 blev föreningen medlemmar i Högerpartiet och Bertha Wellin som ordförande invald i partiets centralkommitté.
Platsen som andra vice ordförande i Högerpartiets centralkommitté , gjorde att Wellin fick stå på valbar plats till riksdagsvalet 1921. Hon valdes in som en av fem kvinnor och som den enda som tillhörde högerpartiet. I riksdagen hamnade Wellin och de andra kvinnorna snart i hetluften då ett förslag om att sänka barnmorskors löner låg på bordet. Wellin i egenskap av sjuksköterska och med lång erfarenhet från Svensk sjuksköterskeförening och Kerstin Hesselgren, som arbetade som arbetsinspektör hade nyckelroller i debatten som slutade med en seger för dem som inte ville sänka barnmorskornas löner.
Jämställdhetsfrågorna genomsyrade hela Wellins riksdagstid, som spände över tre mandatperioder. Hon jobbade även för särbeskattning och moderskapsstöd. Sociala frågor var också något som låg Bertha Wellin varmt om hjärtat. Hon var fortsatt aktiv i Svensk sjuksköterskeförening och var redaktör för Svensk sjukskötersketidning, men för Wellin var det viktigt att sjuksköterskeyrket var ett kall och ville därför inte diskutera löner. När föreningen mer och mer gick mot att bli en fackförening, lämnade Wellin för att aldrig återvända.
Bertha Wellin satt i riksdagen fram till 1932. Hon satt även fram till 1927 i Stockholms stadsfullmäktige. Efter sin riksdagskarriär, 1935, tilldelades hon Röda Korsets högsta utmärkelse för sjuksköterskor, Florence Nightingale-medaljen. Hon levde till hon var 80 och dog i Stockholm där hon var bosatt tillsammans med Emmy Peterson, en annan sjuksköterska. Det är inte klarlagt om de var mer än vänner.
Bertha Wellin och jag
Jag fick en recensionsbok om Berta Wellin i våras, Den motvilliga feministen från Verbal förlag, men den kom i min värsta romance-period och biografier var då inte vad som lockade. Jag såg dokumentären på SVT om de fem första riksdagskvinnorna och blev intresserad av att läsa mer och jag kommer absolut att läsa klart om den motvilliga feministen och högerkvinnan Bertha Wellin.
Bok om Bertha Wellin som jag läser just nu
Den motvilliga feministen 2021
2 kommentarer
Jag såg också dokumentären på SVT och blev väldigt nyfiken på Bertha Wellin. Jag måste läsa boken om henne. Tack för ett bra tips. Jag har sagt det förr, men det blir lite dyrt i längden att följa din blogg!
😀
Författare
Haha, det låter ändå bra tycker jag 😉