Veckans feminist: Kerstin Hesselgren

Kerstin HesselgrenKort fakta

Född 1872 i Hofors och död 1962 i Stockholm.
Valdes till ledamot av riksdagens första kammare 1921.
Vice ordförande i lagutskottet 1939-44.

Kerstin Hesselgrens feministiska gärning

Kerstin Hesselgren växte upp i en stor familj med en radikal mor och en mer traditionell far. Ändå var det självklart att hon skulle utbilda sig. Hon gick på flickskola i Schweiz men där vantrivdes hon. Hon skulle sedan bli Sveriges första yrkesinspektris.

Hennes politiska bana tog fart när hon nominerades till riksdagens första kammare. Egentligen var det nog meningen att hon skulles tå där för syns skull, men det gick bra för de frisinnade och med hjälp av socialdemokraterna kom Hesselgren in som den första kvinna någonsin.

Hon var ordförande för Frisinnade kvinnor, en kvinnoorganisation som senare skulle bli Svenska kvinnors vänsterförbund. Till en början var det en liberal sammanslutning. Tillsammans med bland andra Elin Wägner, Ada Nilsson och Elisabeth Tamm var hon med och startade Medborgarskolan Fogelsta, som hade till syfte att utbilda kvinnor i samhällets funktioner.

Hesselgren satt i riksdagen i många år, som liberal, frisinnad vilde och som folkpartist. Hon var engagerad i sociala frågor och även internationellt. Hon hade uppdrag i Nationernas förbund.

Kerstin Hesselgren levde ensam hela livet.

Kerstin Hesselgren och jag

Självklart är Kerstin Hesselgren en stor kvinna för mig som feminist och folkpartist. Hon är en viktig historisk person som den första kvinnan i riksdagens första kammare.

Böcker om Kerstin Hesselgren som jag läst och recenserat

Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson 2004

Kerstin Hesselgren av Renée Frangeur 2013

2 kommentarer

 1. Jag tycker att Veckans feminist är ett mycket intressant och lärorikt inslag på din blogg. Det är viktigt att lyfta fram de kvinnor som kämpat, och att vi för kampen vidare.

   • Hanna5 oktober, 2013 kl. 09:35
    Författare
   • Svara

   Vad roligt att du tycker det! Jag har varit dålig på att uppdatera det temat på senaste tiden, men jag ska bättra mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.